Katolički svećenik vlč. Pedro Opeka poznat po svom misionarskom radu na Madagaskaru, nominiran je za Nobelovu nagradu za mir zbog služenja siromašnima koji žive na odlagalištima otpada, prenosi CNA.

Vlč. Opeka dolazi iz Argentine, a na Madagaskaru služi već više od 30 godina. Tamo je 1989. osnovao humanitarnu zajednicu Akamasoa koja je opisana kao “pokret solidarnosti za pomoć najsiromašnijima među siromašnima”. Zbog njegovog predanog služenja siromašnima Opeku nazivaju i nasljednikom Majke Terezije.

Argentinskog svećenika za Nobelovu nagradu nominirao je slovenski premijer Janez Janša, navevši kao razlog Opekino predanje u “pomaganju ljudima koji žive u zastrašujućim životnim uvjetima”.

Janša je katoličkog misionara nazvao “izuzetnim primjerom borbe protiv siromaštva”, čija zajednica daje “čovječanstvu nadu da se siromaštvo može iskorijeniti”.

Zajednica Akamasoa (što u prijevodu znači ‘dobar prijatelj’), osigurala je beskućnima i siromašnim obiteljima na Madagaskaru 4000 ciglenih kuća te pomogla u obrazovanju 13 000 djece i mladih.

Papa Franjo je tijekom svog apostolskog pohoda Madagaskaru u rujnu 2019. otoku posjetio Opekin ‘Grad prijateljstva’ koji je izgrađen na vrhu odlagališta otpada na rubovima glavnog grada Antananariva.

“Ovaj je grad prelijep jer pokazuje da Bog čuje vapaj siromašnih”, rekao je tom prilikom Papa i istaknuo da se u Akamasoi krik siromašnih pretvorio u pjesmu nade. „Svaki kut zgrade ovoga naselja, svaka škola i klinika je pjesma nade koja se suprotstavlja svakom fatalizmu“, poručio je Papa.

Pedro Opeka rođen je u Buenos Airesu 1948. godine. Njegovi roditelji tamo su pobjegli iz Slovenije nakon što su komunisti preuzeli vlast.

S 18 godina Pedro je ušao u bogosloviju Misijske družbe svetog Vinka Paulskog. Tijekom sveučilišnog obrazovanja boravio je u Sloveniji, gdje je studirao filozofiju, i Francuskoj, gdje je studirao teologiju. Nakon toga proveo je dvije godine na Madagaskaru kao misionar.

Vidjevši strašno siromaštvo koje je vladalo u glavnome gradu Antananarivu i djecu koja su se za hranu natjecala sa svinjama, Opeka se nakon ređenja 1976. godine odlučio vratiti na Madagasakar, gdje je počeo raditi na osnivanju sela, škola, malenih obrta, pa čak i bolnica za siromašne. Tamo je ostao sve do danas.

Vlč. Pedro u travnju 2020. komentirao je stanje siromašnih na Madagaskaru tijekom pandemije koronavirusa koja im je dodatno otežala život. “Situacija je teška za obitelji, za siromašne koji imaju mnogo djece. Nemamo riže. Nemamo vode. Trebamo vodu i sapun”, rekao je za Vatikanski radio.

Ovo nije prvi put da je Opeka nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Predstavnici slovenskog parlamenta nominirali su ga 2012. godine.

Spomenimo još da je među ovogodišnjim nominiranima i 82-godišnji katolički odvjetnik Martin Lee Chu-ming, koji je pomogao pokrenuti prodemokratski pokret u Hong Kongu. Lee Chu-ming bori se za opće pravo glasa u Hong Kongu već gotovo 40 godina.