Samo jedan kilometar od bazilike svetog Petra, u rimskom zatvoru Regina Coeli, među zatvorenicima još je uvijek živo sjećanje na Veliki četvrtak kada je papa Franjo njima dvanaestorici oprao noge. Ispred Svetog Oca tada je stao i musliman Ali Bahaze.

„Kada sam ušao u tu prostoriju, pitao sam zatvorenika pokraj sebe hoću li sam sebi oprati noge ili će to učiniti Papa. On mi je odgovorio kako će to napraviti papa Franjo. Papa nam je kasnije objasnio kako je to učinio u spomen na Isusa koji je svojim apostolima oprao noge. Ne mogu vjerovati da mi je Papa pristupio. Počeo sam plakati jer nisam mogao vjerovati“, svjedoči Ali Bahaze za Rome Reports.

Zatvorenik je dodao kako je taj čin doživio kao Božju milost. Ovaj čovjek je 1992. godine kao tinejdžer napustio rodni Alžir i nakon toga je, kako kaže, vodio neuredan život. Sada vjeruje kako je takav život ostavio iza sebe, u prošlosti.

„Svi ljudi čine pogreške. Ako mi pružite drugu šansu, obećavam da vas neću iznevjeriti. Nikada se više ne bih volio vratiti u svoj prošli život. Ako mi samo pomognete i oprostite, nikada se neću tamo vratiti“, kaže čovjek koji još mora odslužiti godinu dana zatvorske kazne.

Sveti Otac tijekom svojih posjeta zatvorima uvijek šalje dvije poruke. Prva je poruka nade, koja je upućena  zatvorenicima, a druga državnim institucijama, od kojih Papa traži snažniju podršku zatvorenicima. Papa uvijek naglašava kako zatvori služe prvenstveno za reintegraciju zatvorenika, a ne kako bi se oni u njima osjećali napušteno. „Zatvori su s vremenom postali mjesta koje isključivo služe za prevenciju ponavljanja zločina, a ne institucije koje promiču postupke rehabilitacije tijekom kojih na površinu izlaze brojni socijalni, psihološki i obiteljski problemi koji su pojedinu osobu doveli na određeni put“, objašnjava papa Franjo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net