U okrugu Lamu West Sub, 25. studenoga, osumnjičeni teroristi “Al-Shababa” napali su sela Marafa i Poromoko, što je rezultiralo gubitkom jednog života i uništenjem devet domova, prenosi Nedjelja.

Prema riječima očevidaca u Marafi naoružani napadači ubili su jednu osobu, zbog čega su stanovnici zatražili pojačane vladine sigurnosne mjere, prenosi International Christian Concern (ICC). “Molimo stanovnike Marafa i Poromokoa da ostanu mirni i budni dok radimo danonoćno kako bismo uspostavili red i povećali sigurnost”, rekli su predstavnici vlasti dodajući: “Naše snage su u potjeri za napadačima i nadamo se da ćemo ih privesti.”

Francis Mwai, šogor preminulog, izrazio je duboku zabrinutost zbog sigurnosne situacije.

“Sigurnost u ovom području je vrlo alarmantna. Unatoč činjenici da smo obavijestili policiju nakon što je incident započeo u 19:00 h izgubljeni su životi, a imovina je uništena. Kada ministar sigurnosti dođe provjeriti stanje, umjesto da ode u pogođeno područje, on odlazi u sigurnosni kamp i susjedna područja gdje nema prijavljenih sigurnosnih problema. Trebao bi posjetiti stvarne scene i vidjeti i osjetiti ono što mi osjećamo”, kazao je Mwai.

Drugi stanovnik Daniel podijelio je razorne posljedice napada rekavši da su sitna stoka i imovina uništeni, zajedno sa tri motocikla i drugom vrijednom imovinom: “Uništavanje je sveobuhvatno, ne ostavljaju za sobom gotovo ništa vrijedno.”

Izražavajući nezadovoljstvo postupanjem prema kršćanima stanovnica Virginia Mwangi rekla je: “Čini se da ovi počinitelji posjeduju brojna znanja o našoj zajednici, identificiraju naseljena imanja i razaznaju prisutnost ili odsutnost muškaraca.”

Ovi nedavni napadi dolaze nakon mjesec dana zatišja od posljednjeg napada u listopadu kada su, također, izgubljeni životi i kuće zapaljene. Kršćani u Lamu Westu pretrpjeli su val vjerski motiviranih terorističkih aktivnosti od lipnja 2023. što je prisililo tisuće da napuste svoje domove i potraže utočište u kampovima za interno raseljene osobe.

Čelnici lokalnih vlasti pozivaju ministarstvo sigurnosti da žurno djeluje kako bi zaštitilo kršćansku zajednicu i uhitilo počinitelje. Ranije ovog mjeseca, član parlamenta Lamua tražio je od ministarstva pojašnjenje o tome “jesu li česti teroristički napadi i ubojstva u Widhou, Salami, Juhudiju, Wituu i Marafi u okrugu Lamu usmjereni na određene dijelove zajednice ili određene vjerske skupine.”

Kršćani su godinama patili pod terorizmom koji je dolazio od somalijske skupine Al-Shabab koja je okrug Lamu učinila svojom operativnom bazom. Vlada nije učinila dovoljno kako bi se svi stanovnici osjećali sigurno.

Kenija je prostrana zemlja koja se nalazi u istočnoj Africi. Njezin teritorij od pola milijuna četvornih kilometara graniči s: Tanzanijom, Ugandom, Južnim Sudanom, Etiopijom i Somalijom. U zemlji živi oko 40 milijuna ljudi i 40 etničkih skupina, a najčešće se govore svahili i engleski jezik. Usprkos velikom broju etničkih skupina, najzastupljenija religija je kršćanstvo (oko 47% protestanata i 35% katolika), islam s 10%, a ostatak pučanstva pripada tradicionalnim plemenskim religijama.

Zanimljivo je napomenuti kako u njoj živi i oko 600 000 pripadnika pravoslavnih crkava, 300 000 hinduista te čak 130 000 kvekera, što tu zajednicu čini najbrojnijom kvekerskom skupinom na svijetu. Kvekeri su kršćanska sljedba bez svećenstva i obreda.

Ni muslimani nisu homogeni, sunita je oko 80%, oko 10% šijita, te 4% ahmedija. Ahmedije su u očima drugih muslimana sektaši te su “izbačeni” iz svjetske islamske zajednice.

Za Keniju kao državu može se reći da “nema pretjeranih problema” kao ostale afričke zemlje, međutim njezina glavna boljka su siromašne i propale države u okružju iz koje terorističke skupine vrlo lako novače nezadovoljnike koji onda siju strah i svoje bolesne ideologije smrti svojim susjedima.