Španjolski vrhovni sud je nekadašnjeg pukovnika vojske države Salvador, Inocenta Orlanda Montanu Moralesa, osudio na 133 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvima petorice isusovačkih svećenika. Morales je osuđen zbog planiranja i naređivanja ubojstva svećenika, inače španjolskih državljanina.

Ubojstva su se dogodila za vrijeme građanskog rata u Salvadoru, kada je Morales bio zamjenik ministra javne sigurnosti. CNA piše kako su ubijene u ovom zločinu smrtno stradale i kućna pomoćnica sa svojom kćeri, ali ekstradicijski nalog nije pokrivao ta ubojstva, pa je osuđen samo za ubojstva španjolskih svećenika.

Montano Morales je na suđenju ponavljao da je nevin, ali su svjedoci tvrdili kako je on vjerovao da su isusovci za vrijeme krvavog građanskog rata u Salvadoru, koji je trajao 12 godina, bili povezani s ljevičarskim pokretom Farabunda Martija. Međutim, isusovački svećenici su zapravo sudjelovali u pregovorima između vlade i Martijeve Nacionalne oslobodilačke fronte.

Ubojstva su se dogodila 16. prosinca 1989. godine. Jedan od ubijenih svećenika, pater Ignacio Ellecuria, koji je kritizirao desničarsku vladu, tada je obnašao služnu rektora Srednjeameričkog sveučilišta. Na sveučilište su upali pripadnici bataljuna Atlacatl te počinili zločin.

Tom prilikom su, uz rektora, ubijeni i patri: Ignacio Martín-Baró; Segundo Montes, Amando López, Joaquín López y López i Juan Ramón Moreno Pardo. Svi su bili Španjolci, osim López y Lópeza koji je rođen u EL Salvadoru. Kućna pomoćnica Elba Ramos i njezina 15-godišnja kći Celina su također ubijene tijekom upada na sveučilište.

Ovaj stravičan zločin je ubrzao potpisivanje sporazuma između vojne hunte i Martijevog pokreta, za što se ubijeni pater Ellacuria zalagao. U 12-godišnjem građanskom ratu u Salvadoru ubijeno je 75 tisuća ljudi, a njih 8 tisuća se smatra nestalima. UN smatra da je 85 posto civila ubijeno od strane pripadnika vojne hunte. Rat je završio 1992. kada su vlada i ljevičarski pobunjenici potpisali sporazum o političkim reformama.

Premda se vjeruje da je podržale tadašnju vlast, SAD je u siječnju trinaestorici pripadnika vojne hunte zabranile ulazak u zemlju upravo zbog njihovog sudjelovanja u ubojstvima. „Sjedinjene države podržavaju trajne napore u pogledu odgovornosti, pomirenja i mira u Salvadoru”, izjavio je tom prilikom državni tajnik SAD-a Mike Pompeo.

Inače, Montano Morales je uhićen 2011. godine u SAD-u zbog pokušaja prijevare s useljeničkom dokumentacijom, a šest godina kasnije, temeljem ekstradikcijskog zahtjeva, izručen je Španjolskoj.