Čelnici Katoličke Crkve u Španjolskoj osudili su novi zakon koji Španjolsku čini petom zemljom u Europi koja dopušta aktivnu eutanaziju, zahtijevajući pravo na priziv savjesti među liječnicima, piše Tablet.

“Prouzročiti smrt nikada nije rješenje za problem patnje. Sada nam je potreban snažan pokret za zaštitu života”, rekao je biskup Luis Arhuello, tajnik i glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije. “Priziv savjesti onih koji ne žele sudjelovati u tome procesu također treba poštovati, dok svatko tko ulazi u medicinsku ustanovu treba biti siguran kako je to mjesto gdje će dobiti osobnu skrb”.

Zakon koji je biskup podvrgnuo kritici dolazi iz vlade premijera Pedra Sancheza iz Socijalističke partije i krajnje lijevog Podemosa, koji je u koaliciji sa socijalistima.

Crkva u Španjolskoj sada pokreće kampanju uvjeravanja građana na potpisivanje svjedočanstva o volji za životom, kako bi spriječili da ih se eutanazira protiv njihove volje.

“U to ćemo uključiti i našu želju za primanjem pomoći na samrti, kao i prisutnost svećenika za podjelu sakramenata”, rekao je Jose Munilla, biskup San Sebastiana, naglašavajući kako se Crkva zalaže za palijativnu skrb, a protiv eutanazije.

Zakon, izglasan u ožujku 2021. godine, članu obitelji ili liječniku dopušta potpisati odluku o eutanaziji ako pacijent to nije u stanju. Primjenjivat će se na španjolske građane za koje je dokazano da boluju od kroničnih i neizlječivih bolesti, a koji moraju biti ubijeni u roku od 40 dana od zahtjeva za eutanaziju.

Premijer Sanchez je, nakon izglasavanja zakona, izjavio kako će on Španjolsku učiniti “humanijom, pravednijom i slobodnijom državom”. Madridski kardinal Carlos Osoro zakon je međutim nazvao “strahovitim moralnim raskidom”, dok je Biskupska konferencija upozorila kako je “eutanazija uvijek oblik ubojstva, budući da podrazumijeva čin u kojemu jedan čovjek oduzima život drugome”.

Prema podacima iz 2020. godine, od 47 milijuna stanovnika Španjolske, 62 posto deklarira ih se katoličkim vjernicima. Crkva je također kritizirala nastojanja aktualne vlasti za sekularizacijom obrazovanja i državnog financiranja pobačaja, kao i namjeru lokalnih vlasti za uklanjanjem križeva i kršćanskih spomenika s javnih mjesta.

U deklaraciji objavljenoj prošli tjedan, medicinske organizacije katoličke provenijencije u Španjolskoj založile su se za optor zakonu koji “zanemaruje ljudsko dostojanstvo”, dok su desne stranke Partido Popular i Vox istaknule kako će zahtijevati prosudbu o ustavnosti navedenog zakona. Španjolske organizacije za zaštitu života, koje uključuju 140 udruga civilnoga društva, navele su kako će potražiti podršku za zakonske inicijative koje će proširiti mogućnosti palijativne skrbi.

Prema španjolskim medijima, novi zakon ustrojen je prema postojećim zakonima u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švicarskoj, državama koje eutanaziji pristupaju permisivno kao i Kanada i Kolumbija te dijelovi Australije i SAD-a. Usporedna zakonska inicijativa za uvođenjem eutanazije i potpomognutog samoubojstva u Portugala blokirana je predsjedničkim vetom.