Prva misa na blagdan Snježne Gospe na Tekijama slavljena je u 8 sati na njemačkom jeziku. Predslavitelj je bio župnik u Laćarku Ivica Zrno. Zatim je misu na mađarskom jeziku predvodio subotički biskup Slavko Večerin. U homiliji je podsjetio vjernike na povijest blagdana Gospe Snježne, na događaj kada je u Rimu u 352. godine pao snijeg 5. kolovoza, a Gospa je u viđenju od tadašnjega pape tražila da na tome mjestu podigne crkvu. Biskup Večerin je posebno naglasio da u svima koji su kršteni u Isusovo ime postoji privrženost Isusu Kristu i Mariji. „U nama raste milost djeteta Božjeg, mi smo Božja stvorenja, te tako trebamo poštivati i sebe i druge“, istaknuo je biskup i homiliju zaključio mišlju da „nas blagdan koji slavimo uči da znamo poštivati Blaženu Djevicu Mariju, Bogorodicu, ali i sebe, onaj Duh Božji koji prebiva u nama“.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati na hrvatskom jeziku predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u koncelebraciji s biskupom Večerinom, biskupom domaćinom Đurom Gašparovićem, te svećenicima iz Srijemske i Subotičke biskupije, kao i Beogradske nadbiskupije. Na samom početku euharistijskoga slavlja upravitelj svetišta vlč. Ivan Rajković pozdravio je biskupe koji su se odazvali pozivu da slave misna slavlja. Kazao je kako se tim blagdanom, prisjećajući se povijesnog događaja, žele još više učvrstiti u vjeri.

FOTO: Ana Hodak | Ivica Zrno

Nadbiskup Hočevar u homiliji je kazao kako se svi vjernici s toga hodočašća trebaju vratiti preobraženi, na samo u svoje domove, nego na sve putove svoga života, te da su se na tome hodočašću okupili razmišljati je li hodočašće zemljom ljepše nego hodočašće prema vječnosti. Posebno je naglasio poruku pročitane Riječi Božje da je čovjek hram Gospdnji.

Pitanje da smo hramovi Božji preozbiljno je za nas da bismo se mogli ovaj dan vratiti svojim kućama s dosadašnjim mentalitetom, dosadašnjim mislima… Svatko od nas je pozvan da postane Božje svetište. Znamo da je utjelovljeni hram Božji Isus Krist, toliko više jer se utjelovljenjem sačuvao od grijeha, utjelovivši se, približio se svima nama. A kada je na njega u trenutku krštenja sišao Duh Božji, taj Duh je u njemu i ostao, a po tom Duhu je On veličanstveni Božji hram. Zato je važno da se tome Božjemu hramu redovito približavamo. Ali je upravo Krist Gospodin sam u suglasnosti s Ocem i Duhom Svetim odlučio da bi se nama ljudima još više približio, zato je izabrao među najsvetijim ženama svoju Majku. Zato je sam Bog Otac htio da ona bude bez grijeha začeta. Morala je svojom voljom, svojim htijenjem i svojim tako teškim životom dokazati da je vrijedna toga, te je svjesno prihvatila da je Božji hram, bezgrješan, da je ona onaj prostor u koji može sići veličanstvena Riječ Božja, apsolutna Božja mudrost. Ono što je Blažena Djevica Marija primila po posebnom daru, to mi primamo na dan krštenja, kazao je nadbiskup i zapitao se kako ćemo se osloboditi ropstva grijeha i zla, ako nema krštenja, te ustvrdio kako je u našim zajednicama sve manje krštenja. Posebno je naglasio da ne možemo biti Božji hram ako svake nedjelje ne surađujemo s Božjom milošću u sakramentima.

Trebamo više izgrađivati svoj vlastiti unutarnji hram u kojem boravi Gospodin, da bismo i mi, jer smo pozvani na apostolat, na svjedočenje evanđelja, hodajući ovim svijetom, progovarali samo riječi Božje, riječi u suglasnosti s istinama vjere… da bismo svuda širili prisutnost Isusa Krista, poručio je mons. Hočevar.

Na kraju mise biskup Gašparović zahvalio je okupljenim biskupima, svećenicima i vjernicima, koji su hodočastili iz različitih župa i biskupija, što su došli proslaviti blagdan Snježne Gospe u tekijskom svetištu. Izrazio je vjeru da nitko iz svetišta neće otići a da nije zahvalio Majci i zamolio je za zagovor u životnim potrebama.

Cijelo prijepodne vjernicima je za ispovijed bio na raspolaganju veliki broj svećenika iz Srijemske i Subotičke biskupije.

Proslava Velikih Tekija i ove je godine završila večernjom misom na kojoj se tradicionalno okupljaju vjernici iz sve tri petrovaradinske župe.

FOTO: Ana Hodak | Ivica Zrno