Senat savezne američke države Kalifornije izglasao je zakon koji će tražiti od svećenika da prekrše ispovjednu tajnu. Izglasan prošloga četvrtka, “Zakon 360” donesen je s 30 glasova za i dva glasa protiv.

Prema njemu, svećenici će biti dužni prijaviti svako znanje ili sumnju vezanu za zlostavljanje djece do koje dođu ispovijedajući drugog svećenika ili crkvenog suradnika.

U ranijem nacrtu zakona stajala je obaveza kršenja ispovjedne tajne ukoliko bi ispovjednik posumnjao u zlostavljanje ispovijedajući bilo kojeg pokornika, no to je promijenjeno u konačnom prijedlogu.

U izjavi koja je objavljena u petak, nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez, rekao je kako je „duboko razočaran“ rezultatom te da kršenje nepovredivosti ispovjedne tajne neće pomoći zaštiti djece.

„Nijedna vlada, kakav god razlog imala, ne bi smjela kršiti privatnost i povjerljivost tog svetog razgovora“, rekao je Gomez te dodao kako doneseni zakon „uskraćuje svetost ispovijedi svakom svećeniku u zemlji i tisućama katolika koji rade sa svećenicima u župama i drugim crkvenim agencijama i službama“.

Predlagatelj zakona, kalifornijski senator Jerry Hill, ustvrdio je kako je „privilegija koju je kler imao po pitanju ispovjedne tajne bila uvelike zloupotrebljavana, što je rezultiralo neprijavljenim i sustavnim zlostavljanjem tisuća djece među brojnim denominacijama i vjerama“.

Ipak, ne postoje podaci koji bi potvrdili ili ukazali na korištenje sakramenta ispovijedi kako bi se olakšalo seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Zakon sličan ovom kalifornijskom prošle je godine donesen u glavnom gradu Australije, Canberri. Tom je prilikom nadbiskup Canberre, Christopher Prowse, izrazio stav da će prisiljavanje svećenika na kršenje zavjeta šutnje narušiti povjerenje vjernika pri ispovijedanju drugih grijeha, te da na ispovijed dolaze pokornici koji se kaju za svoje grijehe, dok pedofili koji čine stravične grijehe ne dolaze prijaviti same sebe.

Kanonski zakon propisuje da je „sakramentalni pečat“ ispovijedi nepovrediv, te da „ispovjednik ne smije ni riječima ni na bilo koji drugi način ni zbog bilo kojeg razloga nikako odati pokornika“. Kršenje ispovjedne tajne smatra se velikim grijehom, kažnjivim automatskom ekskomunikacijom.

Ivo Džeba | Bitno.net