Nakon što je Aja Sofija pretvorena u džamiju, sve su veće bojazni da ista sudbina očekuje još jednu crkvu u turskoj koja sadrži neke od najljepših kršćanskih freski, prenosi britanski Tablet.

Riječ je o crkvi Krista Spasitelja u polju ili crkvi Hora, srednjovjekovnoj bizantskoj crkvi iz 14. stoljeća koja se nalazi u zapadnom dijelu Istanbula, a trenutno služi kao muzej. Crkva je prekrivena prizorima iz Svetog Pisma, te portretima Isusa i svetaca i nalazi se na popisu Unescove baštine.

Otomansko carstvo pretvorilo je Horu u džamiju u 15. stoljeću, oko 50 godina nakon osvajanja Konstantinopola. Njezine freske i mozaici su u sklopu pretvorbe prekrivene žbukom jer islam zabranjuje ikone.

Nakon Drugog svjetskog rata, Turska je prenamijenila znamenitu crkvu u muzej te odobrila stručnjacima da obnove njezine jedinstvene mozaike i freske, što je dovršeno 1958. godine.

Državno vijeće Turske prošlog je studenog odlučilo da Hora treba ponovno postati džamijom, ali odluka još nije provedena.

„Čini se da Turci podupiru pretvaranje još jedne bizantinske crkve Konstantinopola u džamiju“, napisao je Jivko Panev, crkveni povjesničar pri institutu pravoslavne teologije Saint Sergius u Parizu.

Giannis Theocharis iz Udruženja grčkih arheologa smatra kako je „vrlo vjerojatno da će građevina iz arheološke službe biti prebačena pod opću upravu vjerskih ustanova“, nakon čega će biti pretvorena u džamiju

Francuski povjesničar Fabrice Monnier za Figaro upozorio je na manje poznatu činjenicu kako je Turska i prije Aje Sofije pretvorila dvije crkve koje su služile kao muzeji u džamije.

Ipak, pretvaranje Hore u džamiju smatra osobito štetnim. „Njezini prekrasni mozaici i freske prekrivaju gotovo sve zidove i kupole“, rekao je. „Teško je zamisliti da se ponovno pretvori u džamiju bez da sve ne bude u potpunosti prekriveno“.