David je preživio brutalni napad somalskih stočara, 20. listopada, u južnom Kituiju, pokrajini u zapadnoj Keniji, prenosi portal Nedjelja.

Svoje svjedočanstvo o užasnom incidentu, koji mu je ostavio ožiljke kojih će se doživotno sjećati, ispričao je djelatniku International Christian Concerna (ICC).

David je preživio napade somalskih stočara na kršćanske farmere u Južnom Kituiju dok je boravio na svojoj zemlji u mjestu Muthi u Keniji. Prema njegovu svjedočenju oko podneva kobnog dana je ožednio te je odlučio prošetati do sljedeće farme udaljene oko dva kilometra kako bi posudio čistu vodu.

“Usput sam zatekao somalske muslimane kako tjeraju svoje deve na nečiju farmu. Nisam razgovarao s njima jer obično ubijaju one koji pitaju zašto vode stoku na ilegalnu ispašu. Tiho sam zaobišao deve i, baš kad sam mislio da sam prošao neozlijeđen, osjetio sam prodornu bol u leđima i nešto poput kamena kako izlazi iz mene”, kazao je David i dodao kako je uspio pobjeći napadačima koji su, čini se, također pobjegli nakon što su ga upucali.

“Nisam odmah pao jer sam znao da će doći i zaklati me. Pobjegao sam dok sam se držao za grudi, ali nisam uspio do kuće. Pao sam pod stablo, bespomoćno i jedva hvatajući zrak. Nisam si mogao pomoći. Obilno sam krvario”, dodao je David, a rekonstrukcija ovog zločina kaže kako je ležao u šumi od podneva do sljedećeg dana u podne kada su prošli drugi farmeri i uspjeli ga spasiti.

“Mislio sam da će netko proći, ali sam proveo noć ležeći u gustoj travi. Previjao sam se od nesnosnih bolova, gladan i žedan i tada sam molio Gospodina da me uzme k sebi. Nikada nisam bio tako bespomoćan. Svaki dah je trebao biti moj posljednji. Noću su mi se približavale divlje životinje. Hijene iz obližnjih stjenovitih šumskih špilja dolazile su mi blizu i želio sam da me jednostavno prožderu kako me ne bi više nesnosno boljelo. Nisu me ni ponjušile. Došli su me ‘provjeriti’ te su otišle prije zore. Nikada neću zaboraviti to užasno iskustvo”, prepričao je David i naglasio kako je potom čuo ljude kako prolaze i pokušao je  dozvati pomoć. Iako mu je glas bio slab oni su ga čuli i pobjegli, jer su mislili da ih netko prati.

“Opet sam zazvao puno jačim glasom tražeći pomoć i napokon su shvatili i došli. Prvo što sam tražio bila je voda. Ti ljudi su mi spasili život. Umirao sam. Podigli su me da mogu sjesti, dali mi vode i pozvali policiju”, rekao je.

Davida su odvezli u ambulantu u blizini njegove kuće, ali nisu ga mogli liječiti jer je bio u kritičnom stanju. Uputili su ga u drugu veću bolnicu, ali ni tamo ga nisu prihvatili.

Proveo je još jedan dan u ovoj bolnici čekajući da ga upute u najveću kenijsku medicinsku ustanovu koja se nalazi u Nairobiju. Trećeg dana je konačno stigao u bolnicu koja mu je mogla pomoći.

Nakon tri tjedna otpušten je na kućno liječenje zahvalan Bogu što mu je spasio života, a somalijske stočare opisao je kao teroriste prerušene u rančere.

Podsjetimo, nekoliko su godina somalski muslimanski stočari maltretirali kršćanske poljoprivrednike u Keniji puštajući svoju stoku na ispašu na farme lokalnih mještana, lažno tvrdeći da kršćani ne posjeduju tu zemlju.

Inače, Somalijci su narod iz kušitske skupine s područja Afričkog roga kojih ima nešto više od 20 milijuna, od čega više od polovine živi u njihovoj matičnoj državi Somaliji, dok u značajnoj mjeri nastanjuju Etiopiju, Džibuti i Keniju.

Izvorno su nomadski stočarski narod koji uzgaja koze, ovce i deve te poljodjelci, ali samo oko rijeka Shabeelle i Jubba. Od 15. stoljeća su primili sunitski islam.

Prema procjenama 60% Somalijaca uzgaja deve i kao takvi su među vodećim zemljama svijeta. Razlog je tomu što devu smatraju superiornom životinjom. S obzirom na teške klimatske uvjete neke vrste ove životinje mogu živjeti skoro 40 godina. Problem s kršćanima nastaje kada u migracijama sa svojom stokom Somalijci prelaze državne granice i hrane životinje na plodovima tuđe imovine od koje stočari žive i prehranjuju svoje obitelji. Sličan problem kršćani imaju s plemenom Fulani na sjeveru Nigerije.