Pakistanska Vlada na čelu s premijerom Imranom Khanom dala je u utorak 5. svibnja zeleno svjetlo gremiju koji čine predstavnici religija, javlja Vatican Newsa, a prenosi IKA.

U novom povjerenstvu kršćansku zajednicu predstavlja troje članova, među njima biskup Lahorea Sebastian Shaw. Predsjednik je Chela Ram Kewlani iz vladajuće stranke Pakistanskoga pokreta za pravdu, a pored njega tu su još dvojica hinduističkih predstavnika i dvojica muslimana. Za Sikhe su predviđena dva mjesta te po jedno za zajednice parsi i kalash.

Vjerske manjine u Pakistanu već dugo čekaju jednu takvu ustanovu koja će štititi ustavna prava manjina u zemlji. Pakistanski Vrhovni sud to je od Vlade zatražio još godine 2014.

Zasigurno najpoznatiji slučaj kršenja prava vjerskih manjina posljednjih godina je onaj Asije Bibi koja je bila osuđena na smrtnu kaznu te provela gotovo deset godina u zatvoru jer je navodno uvrijedila proroka Muhameda.

Iako se o njemu najviše pisalo, slučaj Asije Bibi nipošto nije jedini zbog čega je i ona sama odlučila posvetiti svoj život promjenama u pakistanskom zakonu o blasfemiji po kojem je moguće izricanje smrtne presude. Navedeni zakon se često zloupotrebljava za obračun s vjerskim manjinama i kao sredstvo konstantnog zastrašivanja.

Pakistan je država u kojoj se događaju neki od najgorih zločina nad kršćanima o čemu svjedoče izvještaji kako o rušenjima crkava, tako i o ubojstvima i progonu vjernika.

Posebno su mučne pojedinačne priče poput one 15 godišnje djevojke koju su tukli, silovali, pa prisilili da prijeđe na islam, a sličnu sudbinu doživjele su i brojne druge djevojke.

U listopadu prošle godine biskup Hyderabada, Samson Shukardin, izjavio je kako kršćani djeci daju islamska imena kako ih ne bi zlostavljali u školi.

“Manjine se naziva nevjernicima te ih se negativno prikazuje u udžbenicima čime se promiču predrasude protiv njih”, upozorio je Shukardin.

Prema posljednje objavljenim podacima organizacije Open Doors koja se bavi pitanjem progona kršćana diljem svijeta, Pakistan je peta najopasnija zemlja za kršćane, odmah iza Sjeverne Koreje, Afganistana, Somalije i Libije.