Slovačka biskupska konferencija izdala je priopćenje vezano za cijepljenje protiv koronavirusa. Kako navode, cilj im je pomoći u etičkim dvojbama vjernicima “koji traže vodstvo od strane kompetentnog autoriteta”.

“Katekizam Katoličke Crkve podsjeća nas da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi koje treba razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro (KKK 2288). Važan dio zaštite života i zdravlja je prevencija zaraznih bolesti. U naporima da razvije učinkovito sredstvo protiv COVID-19, proteklih su mjeseci uloženi znanstveni i istraživački napori koji su bez presedana. Te napore Katolička Crkva smatra vrlo vrijednima i blagotvornima”, napisali su biskupi.

Vezano za etičke dileme po pitanju razvoja cjepiva i njihove povezanosti sa staničnim linijama izvedenim iz tkiva pobačenih fetusa, slovački su se biskupi pozvali na izjave Papinske akademije za život iz 2005. i 2017. godine, te na dokument Kongregacije za nauk vjere iz 2008. godine.

Sukladno spomenutim dokumentima, biskupi su naveli kako je “moralno dopušteno za liječnike i pacijente koristiti takva cjepiva, ako nisu dostupna alternativna cjepiva koja su etički neupitna”. Istovremeno su naglasili kako borba protiv nemoralnih praksi u biomedicinskim istraživanjima i farmaceutskoj industriji ne smije biti vođena “na štetu općeg dobra i najranjivijih članova društva”.

Spominjući konkretna cjepiva, Slovačka se biskupska konferencija pozvala na dokumente koje su izdali američki biskupi te biskupi Engleske i Walesa. Ustvrdili su da su cjepiva koje su razvili Pfizer i Moderna moralno manje problematična od AstraZenecinog cjepiva, no podsjetili su i na stav britanskih biskupa kako ni korištenje AstraZenecinog cjepiva “nije grešan čin”.

Pred kraj dokumenta, slovački su biskupi podsjetili i na Papin govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda iz rujna ove godine, kada je sveti Otac pozvao da cjepivo protiv COVID-19 bude dostupno svima, uključujući siromašne.

Radna skupina Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) u listopadu je ponovila Papin apel dodavši kako bi se cjepivo trebalo proizvesti na etički način te da bi u prvom redu trebalo biti dostupno starijima, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Biskupi su zaključili pozivanjem na mišljenje pododbora za bioetiku Slovačke biskupske konferencije iz 2013. godine u kojem stoji kako nitko nema pravo dovoditi u pitanje ili negirati razumne i znanstveno utvrđene profesionalne prosudbe liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika koji su stručnjaci za cijepljenje