Dvadeset i pet godina nakon poziva na obraćenje koje je sveti Ivan Pavao II. uputio mafijašima na Siciliji prigodom svog posjeta Dolini hramova (Valle dei Templi) u Agrigentu 9. svibnja 1993., biskupi Sicilijanske biskupske konferencije objavili su pismo „Obratite se!” nadahnuto proročkim riječima poljskog pape, javlja agencija SIR.

Na obljetnicu pohoda biskupi su slavili misu na istome mjestu, u sjeni grčkoga hrama Concordia (sloga) koji je nadahnuo poljskog papu da uputi jednu želju čitavom otoku i svim njegovim žiteljima: „Predragi, želim vam da pođete u miru i da nađete mir u svojoj zemlji. Slogu bez mrtvih, bez ubijenih, bez straha, bez prijetnji, bez žrtava.” Sicilija se u tome trenutku nije nalazila u ratu niti se branila od jedne od tolikih invazija s kojima se suočavala tijekom svoje mukotrpne povijesti.

Međutim, nalazila se, kako je 1982. godine rekao kardinal Salvatore Pappalardo, u opsadi od strane dijela samih svojih stanovnika, pripadnika mafijaškog klana Cosa Nostra, koji su, osobito, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća širili teror otokom čineći nezapamćene zločine i najokrutnija nasilja. Ivan Pavao II. je u Agrigentu uputio snažan i ozbiljan poziv pripadnicima mafije na obraćenje: „Oni koji snose krivnju za narušavanje mira, oni koji nose na svojoj savjesti tolike ljudske žrtve moraju shvatiti da se ne smije ubijati nevine. Bog je jednom rekao: Ne ubij! A ja kažem odgovornima: Obratite se! Jednom prilikom, jednoga dana, doći će Božji sud.” U istom tonu je i pismo sicilijanskih biskupa u kojem se ističe proročko značenje vapaja poljskog pape mafijašima da se obrate od mrskoga i nepodnošljivog grijeha. „Svi su mafijaši grešnici, i oni s pištoljem i oni koji se skrivaju među takozvanim ‘bijelim ovratnicima’ (visokoobrazovani pripadnici srednjih i viših društvenih slojeva), oni za koje se zna da su mafijaši i oni koji se kriju u sjeni”, pišu biskupi.

Muškarci i žene koji pripadaju mafiji, ističu biskupi, svojim grijehom isključuju same sebe iz zajedništva s Bogom i iz crkvenog zajedništva. Mafijaška zlodjela, bilo da se čine osobno bilo da se naređuju drugima da ih čine, su veoma težak grijeh. Mafijaške organizacije se u Pismu Sicilijanske BK naziva „grešnim strukturama” jer svojim spletkama i nezakonitim trgovinama ustaju protiv Božje volje ostavljajući iza sebe tjelesnu smrt, ubijanjem drugih ljudskih bića, i izazivajući radikalnu smrt koja je nespojiva s vječnim životom. Grijeh je kodeks šutnje (omerta) onih koji svojom šutnjom pokrivaju mafijaška zlodjela, te tako postaju – svjesno ili nesvjesno – sudionici, pojašnjavaju talijanski biskupi. Još je pogubniji mafijaški mentalitet, pa i kad se izražava u svakodnevnim gestama malverzacija i neugasivoj žeđi za osvetom. Mafija je nespojiva s evanđeljem, ističu biskupi, te podsjećaju da kad je Ivan Pavao II. mafiju pozvao na obraćenje ona je uzvratila atentatima u Svetom Ivanu Lateranskom i Svetom Juraju u Velabru (San Giorgio al Velabro) u srpnju 1993., a zatim u rujnu iste godine ubojstvom oca Pina Puglisija, župnika u četvrti Palerma Brancaccio, koji je danas blaženik.

U pismu se ističe važnost obnove osjećaja pripadnosti zajednici vjernika i prepoznavanja vrijednosti komunitarne mistike utkane u pučku pobožnost. Nedopustivo je da se svetkovine Isusa Krista, njegove Majke Marije i svetaca pretvore u pseudoreligiozna slavlja, u profana proštenja, gdje se potiskuje autentični vjerski osjećaj a njegovo mjesto zauzima ekonomski interes i konzumeristička pomama, i gdje se više ne časti Gospodina već mafijaške bosove, ističu biskupi upozoravajući kako mnogi lokalni mafijaški klanovi instrumentaliziraju te pučke izraze pobožnosti. „Ne možemo se pomiriti s time da se razne oblike pučke pobožnosti pretvara u izraze čistog folklora, koje na razne načine instrumentaliziraju mafijaške obitelji pojedinih gradskih četvrti”, pišu sicilijanski biskupi. Primjećuju „neku vrstu shizofenije” onih koji se „uključuju u mafijaške organizacije a nastavljaju svaki dan činiti znak križa i sudjelovati na nedjeljnoj misi, kao i u procesijama i sastancima bratovština, ne opažajući u tome nikakvo proturječje”.

Sicilijanski biskupi su svjesni da „mafija je problem koji se itekako tiče Crkve, njezine utkanosti u povijest i društvo određenih teritorija i sredina, kao i života njezinih članova, kako onih koji se odupiru širenju mafije tako i onih koji s njom surađuju”. Dok je crkvena zajednica u proteklim godinama prekinula „šutnju” kojom je ranije bio obavijen fenomen mafije, danas, upozoravaju biskupi, prijeti opasnost da se sa šutnje prijeđe na prazne riječi koje nisu proročke i ne uspijevaju prodrijeti do srca mafijaša. Zato pozivaju da se vjernicima ponudi interaktivnu, praktičnu katehezu posvećenu toj temi te da se za to iskoristi svaku dobru prigodu kao što su katehetska poduka za mlade, u koju se mora uključiti i djecu mafijaša, tečajevi formacije za mlade i odrasle, svečanosti primanja sakramenata krštenja, euharistije i potvrde, homilije na pogrebu žrtava, ali i pogrebu pokojnih članova mafije.

Na kraju „muškarcima i ženama pripadnicima mafije” biskupi ponavljaju opomenu svetog Ivana Pavla II.: „Obratite se!” te poziv pape Franje od 21. veljače 2015.: „Otvorite svoja srca Gospodinu, Gospodin vas čeka i Crkva vas prihvaća.”

Pismo završava molitvom pravednom i milosrdnom Gospodinu da udijeli svima oproštenje, svjetlo da „razlikuju dobro od zla”, te hrabrost „da žive pravdu i izaberu svetost”.

IKA | Bitno.net