Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u petak zakon kojim se želi drastično liberalizirati pristup pobačaju na cijelom teritoriju SAD-a.

Usvojen uz 218 glasova “za” naspram 211 “protiv” te uz gotovo jednoglasnu podršku zastupnika iz Demokratske stranke, Zakon o zaštiti ženskog zdravlja proglašava pobačaj “zakonskim pravom” te nadilazi sva ograničenja pobačaja na razini saveznih država, poput obveznog ultrazvuka i savjetovanja prije zahvata, javlja CNA.

Također, prijedlog omogućuje prekid trudnoće praktički do samog poroda u slučajevima kada zdravstveni djelatnik “u dobroj vjeri” procjeni da bi njezin nastavak predstavljao rizik za život ili zdravlje trudne osobe.

Upravo je termin “u dobroj vjeri” naišao na najveću kritiku katoličkih biskupa koji su zakon nazvali “ekstremnim“. U tzv. fact-sheetu, tj. popisu činjenica objavljenom na svojim stranicama, američki prelati ističu kako prema zakonu “prosudba djelatnika ne mora biti objektivno razumna” te da se pobačaj mora dozvoliti čak i ako postoji “ikakav fizički ili mentalni rizik, bez obzira koliko neznatan ili dalek bio” za zdravlje majke.

“Spomenute kvalifikacije u osnovi dopuštaju pobačaj na zahtjev čak i nakon što je fetus sposoban za život”, ističu biskupi.

Slično misle i pro-life aktivisti.

Tako je Marjorie Dannenfelser, predsjednica udruge Susan B. Anthony List, novinarima poručila kako je poanta ovog zakona zapravo omogućivanje “pobačaja do rođenja”.

No unatoč njegovom izglasavanju u Zastupničkom domu, čini se kako se radi samo o “simboličnoj pobjedi” zagovornika abortusa.

Kako javlja NPR, da bi prijedlog stupio na snagu potrebno je da 60 od 100 zastupnika u Senatu, gornjem domu Kongresa, glasa za njega. Da bi se to dogodilo, čak 10 senatora iz Republikanske stranke (od ukupno 50) moralo bi podržati zakon, uz uvjet da ga podrže svi demokratski senatori, što je malo vjerojatno.

Inače, povod izglasvanju Zakona o zaštiti ženskog zdravlja bilo je stupanje na snagu teksaškog zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta.

Dodajmo i kako će Vrhovni sud SAD-a u prosincu održati prvo ročište u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization koji u pitanje dovodi značajne dijelove presude Roe v. Wade iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj na prostoru u cijeloj zemlji.