Zajednica za brigu o osobama s intelektualnim teškoćama Arka objavila je u ponedjeljak 30. siječnja 900 stranica dugačak izvještaj neovisne komisije o zlostavljanjima koje je počinio osnivač zajednice Jean Vanier.

Komisija koju je postavila Arka utvrdila je da je između 1950. i 2019. godine najmanje 25 žena “ostvarilo spolni kontakt s Vanierom obilježen kontinuiranim nejasnoćama, kontrolom i zlostavljanjima” .

Dokazi o Vanierovim zlostavljanjima po prvi puta su u javnost izašli 2020. godine nakon što su objavljeni rezultati interne istrage u kojoj se spominjala brojka o najmanje šest zlostavljanih žena.

U pismu upućenom svim članovima Arke, čelnici međunarodne organizacije, Stephan Posner i Stacy Cates-Carney, izjavili su kako su Vanierova zlostavljanja “u potpunoj suprotnosti s elementarnim pravilima poštovanja i integriteta osoba, te protivna temeljnim načelima naših zajednica”.

Prema njihovim riječima, nijedna od 25 žena čije je zlostavljanje zabilježeno nije imala intelektualnih poteškoća, niti je komisija pronašla dokaze o zlostavljanju osoba s intelektualnim poteškoćama.

“Ono što opravdava postojanje Arke nije njezin osnivač, već život njezinih članova, s i bez intelektualnih poteškoća, u službi humanijeg društva. Ovaj zadatak suočavanja s našom prošlošću pomoći će nam da ostanemo vjerni ovoj predanosti”, istaknuli su čelnici Arke.

Prve sumnje na Vanierova zlostavljanja pojavile su se 2014. kada je 14 žena otkrilo kako ih je dominikanski svećenik Thomas Philippe – prema priznanju samog Vaniera, njegov “duhovni otac” i inspiracija za pokretanje Arke – seksualno zlostavljao. No Arkin osnivač tvrdio je kako nije znao za seksualne prijestupe oca Philippea.

Zatim su se pojavila svjedočanstva dvaju žena koje su kazale kako su imale spolni odnos s Vanierom, pri čemu je jedna od njih dodala da se poznati humanitarac upuštao u identične “mistične i duhovne” seksualne prakse kakve je prakticirao o. Philippe.

U jučer objavljenom izvještaju detaljno je opisano Vanierovo pristajanje uz „doktrinu i s njom povezanu praksu“ o. Thomasa Philippea te potvrđeno postojanje „sektaške jezgre“ oko Vaniera i Philippea koja je bila povezana s počecima Arke.

Ipak, kako poručuju iz Arke, u rezultatima Komisije naglašeno je „da su dolazak ljudi iz vrlo različitih sredina, potpuno nepovezanih s ovom sektaškom jezgrom, i integracija Arke u medicinske i socijalne sustave, usmjerila njezin razvoj na način koji nije spojiv s razvojem tih sektaških zastranjivanja”.