Kanadska provincija Quebec donijela je novi zakon kojim je nekim državnim zaposlenicima zabranila nošenje religijskih simbola i odjeće. Odredba se, između ostalog, odnosi na učitelje i profesore u državnim školama, državne tužitelje, suce i policijska službenike.

Zakon posebno pogađa većinsko katoličko stanovništvo spomenute provincije, kao i sve brojnije vjerske manjine poput muslimana i sikha.

Nacionalno vijeće kanadskih muslimana najavilo je 17. lipnja, dan nakon izglasavanja zakona, kako će poduzeti pravne mjere u svrhu zaštite svojih religijskih sloboda.

“Kasno sinoć je Quebeška vlada legalizirala religijsku diskriminaciju”, objavilo je Vijeće, posebno kritiziravši pojedine amandmane o nadzoru na radnom mjestu, nazvavši ih “iznimno zabrinjavajućim”.

Amandmani su doneseni u zadnji čas, čineći, kako piše Catholic Herald, cijeli zakon strožim no što je trebao biti u izvornom obliku.

Zakon je 28. ožujka predložio ministar useljeništva, raznolikosti i uključivosti, Simon Jolin-Barrette, a Quebeška vlada izglasala ga je tri mjeseca kasnije sa 73 glasova “za” i 35 “protiv”.

Premda je prijedlog u kratkom vremenu pobudio kontroverze i žestoke rasprave, posljednje ankete pokazale su kako tamošnje stanovništvo većinski podržava ovu izrazito sekularnu mjeru. Prema pisanju Wall Street Journala, istraživanje koje je proveo Institut Angus Reid u prosincu prošle godine pokazalo je da se većina ispitanika protivi nošenju turbana i hidžaba kod javnih zaposlenika. S druge strane, simboli poput raspela i Davidove zvijezde naišli su na veće odobravanje.

Prema najavama zakon bi se trebao odnositi na nove zaposlenike u javnim službama dok će oni već zaposleni smjeti nositi religijske simbole ili odjeću. Ipak, izuzeće od odredbe prestaje ako zaposlenik dobije premještaj ili promaknuće, kao i ako njegov mandat na određenoj funkciji istekne.

Iz vlade su poručili kako ovim zakonom žele dodatno osnažiti odvojenost države i religije, vjersku neutralnost države, jednakost svih građana te slobodu savjesti i religije.

Zakon je pak naišao na kritike opozicije te vjerskih zajednica i udruga za građanske slobode.

Tako je Lisa Grushcow, ženski rabin iz Montreala, izjavila kako ovaj zakon predstavlja “buđenje s manje prava za ljude koje volim u mjestu koje volim”.

Quebeški biskupi istaknuli su pak kako će zakon prije “potaknuti strah i netoleranciju nego doprinijeti društvenom miru”.

Tino Krvavica | Bitno.net