Četiri katolička svećenika ‘podzemne’ Crkve u Kini uhićena su zbog odbijanja da se pridruže Katoličkom patriotskom udruženju, organizaciji pod vodstvom Komunističke partije koja nema odobrenje Vatikana.

Dvojica uhićenih svećenika, vlč. Zhang Guilin i vlč. Wang Zhong, pripadali su biskupiji Xiwanzi, dok su druga dvojica, vlč. Su Guipeng i vlč. Zhao He, pripadali biskupiji Xuanhua.

Svi svećenici su odvedeni iz svojih crkava do obližnjeg hotela na indoktrinaciju o vjerskoj politici kineske vlade, kako bi ih se uvjerilo da pristupe Patriotskom udruženju. Prema nekim informacijama vlč. Zhao He je u kućnom pritvoru, gdje je također podvrgnut indoktrinaciji.

AsiaNews izvještava da je to tek jedno u nizu djela represije protiv katolika vjernih Crkvi u posljednje vrijeme, koji trpe rušenja i oskvrnjivanja crkava i svetišta diljem zemlje.

Čini se da Partija nakon potpisanog sporazuma sa Svetom Stolicom, kojim su formalno priznali papu kao poglavara Katoličke Crkve, vršenjem pritiska na svećenike da se učlane u Patriotsko udruženje vode kampanju kako bi ‘podsjetili’ da je Crkva u Kini još uvijek pod njihovom kontrolom.

Bivši nadbiskup Šangaja, kardinal Zen, nedavno je oštro kritizirao spomenuti sporazum rekavši kako je to veliki „korak prema uništenju stvarne Crkve u Kini“. Zen je istaknuo kako u Vatikanu ne razumiju kakvi „progonitelji [komunisti] postaju kada se domognu vlasti“, te da se njihovim riječima ne može vjerovati.

Stajališta kardinala Zena u nedavnom intervjuu je podržao i bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller. „Moramo odbaciti sva miješanja političkih moći u naš vjerski život“, istaknuo je Müller, rekavši kako vjeruje kardinalu Zenu jer on „ima mnogo iskustva s komunistima i s njihovim lažima i progonima koje su činili“.

Ivo Džeba | Bitno.net