Američki Vrhovni sud jučer je donio odluku da se antidiskriminacijski zakoni primjenjuju na homoseksualne i transrodne osobe, odnosno da radnici ne mogu biti otpušteni zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, prenosi CNA.

Odluku koja je donesena sa 6 glasova za i 3 protiv pročitao je sudac Neil Gorsuch, kojeg je postavio predsjednik Donald Trump.

“Poslodavac koji otpusti pojedinca zato što je homoseksualne orijentacije ili transrodan daje otkaz na temelju onih osobina ili radnji koje ne bi igrale nikakvu ulogu kod pripadnika drugog spola. Spol u takvoj odluci igra značajnu i nespornu ulogu, upravo ono što brani članak VII.”, ustvrdio je u presudi sudac Neil Gorsuch.

Odluka se ticala tri slučaja diskriminacije. Dva su slučaja uključivala radnike koji su rekli da su otpušteni zbog svoje seksualne orijentacije, dok je treći slučaj uključivao čovjeka koji je dobio otkaz nakon što se nakon operacije promjene spola na posao vratio odjeven u ženu. Budući da je njegov poslodavac imao određena pravila oblačenja za žene i muškarce, otpušten je jer se nije oblačio u skladu sa svojim biološkim spolom.

Pitanje kojim se sud zapravo bavio bilo je odnosi li se zaštita protiv spolne diskriminacije, zajamčena člankom VII. Zakona o građanskim pravima, i na seksualnu orijentaciju i spolni identitet. Sud je na to pitanje odgovorio potvrdno.

Američka biskupska konferencija u studenom prošle godine zatražila je od suda da ne proširi zaštitu zajamčenu člankom VII. na spolnu orijentaciju i rodni identitet jer bi se time „redefinirali temeljni elementi ljudske naravi“.

“Riječi su važne”, navodi se u priopćenju američkih biskupa. “‘Spol’ ne bi trebalo redefinirati tako da uključuje seksualne sklonosti ili ponašanja, niti bi trebalo promicati mišljenje da je spolni identitet samo društveni konstrukt, a ne prirodna biološka činjenica.”

Predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup Jose Gomez, ponovio je jučer taj stav rekavši: „Svaka ljudska osoba stvorena je na sliku i priliku Božju i, bez iznimke, prema njoj se mora odnositi s dostojanstvom, suosjećanjem i poštovanjem. Štićenje naših bližnji od nepravedne diskriminacije ne zahtijeva redefiniranje ljudske prirode.”

Osvrćući se na posljedice same odluke suda, Gomez je istaknuo kako je „duboko zabrinut da je Vrhovni su SAD-a redefinirao pravno značenje ‘spola’“. Prema Gomezovim riječima, „to je nepravda koja će imati posljedice u mnogim životnim područjima“.

Kritičari sudske odluke upozorili su da bi ona mogla imati izravne negativne posljedice na vjerske slobode poslodavaca.