POSJET DR KONGU

Pred Papom svjedočila djeca-žrtve nasilja, njihove priče su užasne

Posebno snažno bilo je kada su djeca u podnožje raspela položila oružja kojima su ubijene njihove obitelji kao i trenutak kada je žrtva zlostavljanja Svetom Ocu na blagoslov donijela svoje kćeri, blizanke začete silovanjem.

Tino Krvavica
Papa se u Kinshasi susreo sa žrtvama nasilja/Foto: VATICAN MEDIA/IPA

Papa se u Kinshasi susreo sa žrtvama nasilja/Foto: VATICAN MEDIA/IPA

Apostolski pohod pape Franje DR Kongu i Južnom Sudanu traje još nekoliko dana, ali jučer smo vjerojatno svjedočili njegovom najdojmljivijem trenutku.

Kako je ranije najavljeno, Sveti se Otac u Apostolskoj nuncijaturi u glavnom gradu Kinshasi susreo sa žrtvama nasilja koje dolaze sa sukobima pogođenog istoka Demokratske Republike Kongo. Osjećaji užasa, nevjerice i mučnine zbog iskaza djece koja su svjedočila ili trpjela nasilje miješali su se s nadom i divljenjem prema istoj toj djeci koja su, užasima usprkos, pronašla snage za oprost i milosrđe.

Posebno snažno bilo je kada su djeca u podnožje raspela, koji se nalazio uz mjesto gdje je sjedio Papa, položila oružja kojima su ubijene njihove obitelji kao i trenutak kada je žrtva zlostavljanja Svetom Ocu na blagoslov donijela blizanke začete silovanjem.

Među djecom koja su svjedočila bio je i Léonie Matumaini koji pohađa Osnovnu školu Mbau.

“Pred križ Krista Pobjednika polažem nož identičan onome kojim su pogubljeni članovi moje obitelji”, prenosi njegove riječi Catholic News Agency.

Drugi mladić, 16-godišnji Ladislas Kambale Kombi iz Butembo-Beniua, pred Papom je ispričao kako je svjedočio trenutku kada su zločinci njegovom ocu odsjekli glavu. Tog je dana postao siroče.

“Sveti Oče, grozno je vidjeti takvu scenu. Nikada me ne napušta. Po noći ne mogu spavati. Teško je razumjeti takvu izopačenost, gotovo animalnu brutalnost”, rekao je.

“Nakon duhovne i psihološke pomoći koju smo dobili u lokalnoj crkvi, ja i druga djeca koja su ovdje oprostili smo našim otmičarima. Zato pod križ Krista Pobjednika stavljam mačetu poput one kojom je ubijen moj otac.”

Nakon što je ispričao svoju priču, Kombi, Matumaini i još jedno dijete (koje su otmičari držali 9 mjeseci) kleknuli su pred papom Franjom. Sveti je Otac položio svoje ruke na njihove glave i pomolio se. Mačeta i nož ostali su na podu ispod velikog raspela.

Potom je uslijedilo svjedočanstvo Bijoux Mukumbi Kamale, 17-godišnje djevojke koju su 2020. oteli pobunjenici iz grada Gome na istoku zemlje. Kamala je otkrila kako je tijekom godinu i sedam mjeseci bila sustavno silovana.

Hrabra djevojka pred Papu je na blagoslov dovela svoje dvije djevojčice, blizanke začete silovanje. Pod raspelo je pak stavila otirač, “simbol moje bijede kao silovane žene”, kako bi “Krist oprostio osudu koje sam u srcu osjećala prema tim muškarcima”.

“Neka nam Bog svima oprosti te nas pouči poštivanju ljudskog života.”

U trenucima kada se nasilje i dalje širi, a ubijanja, protjerivanja, seksualni napadi i nesigurnost pogađa mnoge ljude, Kamala je poručila kako crkva “ostaje jedino utočišta koje liječi naše rane i tješi naša srca”.

Dodala je kako je sama uspjela primiti iscjeljenje uz pomoć lokalne župe te Caritasa, poručivši pritom Papi kako njegova prisutnost “daje sigurnost da se čitava Crkva brine za nas”, prenio je portal Crux.

Papa: Ostaje samo plakati i šutjeti

Kako javlja IKA, u govoru nakon susreta papa Franjo izjavio je da svjedočanstva žrtava ostavljaju “bez riječi”.

“Ostaje samo plakati, šutjeti. Bunia, Beni-Butembo, Goma, Masisi, Rutshuru, Bukavu, Uvira, mjesta su koja svjetski mediji gotovo nikad ne spominju: ovdje i drugdje su mnoga naša braća i sestre, djeca istog čovječanstva, uzeti kao taoci samovolje jačega, od strane onih koji drže najmoćnije oružje u svojim rukama, oružje koje nastavlja kružiti. Moje srce je danas na istoku ove goleme zemlje, koja neće imati mira dok mir ne stigne i tamo, u njezin istočni dio”, poručio je Papa koji je prema prvotnom planu trebao posjetiti i grad Gomu, ali to nije bilo moguće zbog porasta nasilja. Dapače, samo koji tjedan pred njegov dolazak pripadnici Islamske države napali su pentekostalnu crkvu na istoku zemlje i ubili najmanje 10 kršćana.

“Vaše suze su moje suze, vaša bol je moja bol. Svakoj obitelji u žalosti ili raseljenoj zbog spaljenih sela i drugih ratnih zločina, preživjelima seksualnog nasilja, svakom djetetu i ranjenoj odrasloj osobi, poručujem: S vama sam, želio bih vam donijeti Božje milovanje. Neka se njegov nježni i suosjećajni pogled svrne na vas. Dok vas nasilnici tretiraju kao objekte, Otac koji je na nebesima vidi vaše dostojanstvo i svakome od vas kaže: ‘Dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim’ (Iz 43,4). Braćo i sestre, Crkva jest i uvijek će biti na vašoj strani. Bog vas voli i nije vas zaboravio, ali neka vas se i ljudi sjete!”

“U njegovo ime, zajedno sa žrtvama i onima koji se zalažu za mir, pravdu, bratstvo i sestrinstvo, osuđujem oružano nasilje, masakre, silovanja, uništavanje i okupacije sela, pljačku polja i stoke koji se nastavljaju činiti u Demokratskoj Republici Kongo. A također i krvavo, nezakonito iskorištavanje bogatstva ove zemlje, kao i pokušaje njezinog usitnjavanja da bi se njome zavladalo. Ispunjava ogorčenjem spoznaja da su nesigurnost, nasilje i rat koji tragično pogađaju tolike ljude sramotno potaknuti ne samo vanjskim silama, već i iznutra, radi dobivanja interesa i koristi. Obraćam se Ocu koji je na nebesima, koji želi da svi budemo braća i sestre na zemlji: ponizno spuštam glavu i s boli u srcu tražim od njega oproštenje za nasilje čovjeka nad čovjekom. Oče, smiluj nam se. Utješi žrtve i one koji pate. Obrati srca onih koji čine okrutna zlodjela, koja donose sramotu cijelom čovječanstvu! I otvori oči onima koji ih zatvaraju ili se okreću od ovih gnusnih nedjela.”

Na kraju govora, Sveti se Otac posebno osvrnuo na patnju žena.

“Molim da žene, svaka žena, budu poštovane, zaštićene i cijenjene: činjenje nasilja nad ženom i majkom znači činiti to samom Bogu, koji je preuzeo ljudsko stanje od žene, majke. Isus, naš brat, Bog pomirenja koji je usadio stablo života križa u srce tame grijeha i patnje, Bog nade koji vjeruje u vas, u vašu zemlju i u vašu budućnost, neka vas blagoslovi i utješi; neka izlije svoj mir u vaša srca, vaše obitelji i cijelu Demokratsku Republiku Kongo.”

Cijeli govor pape Franje možete pročitati OVDJE.