Vijetnamski biskup objavio je pismo u kojem je rasvijetlio moguće motive čovjeka optuženog za ubojstvo dominikanskog svećenika. Podsjetimo, dominikanski svećenik otac  Joseph Tran Ngoc Thanh (40) ubijen je u subotu 29. siječnja u vijetnamskom gradu Dak Mot, dok je udjeljivao sakrament pomirenja. Za ubojstvo je optužen Nguyen Van Kien, koji je svećeniku nanio nekoliko smrtonosnih uboda.

Biskup Aloisius Nguyen Hung Vi iz biskupije Kontum, gdje je otac Tjanh djelovao kao misionar, objavio je otvoreno pismo u kojem je razjasnio „konfuziju oko ubojičinih motiva“. „Zahvaljujući informacijama dobivenih od njegovih roditelja, doznali smo da Kien nije imao psihičke smetnje u uobičajenom smislu… Bio je letargičan i nije prakticirao vjeru“, između ostaloga je napisao biskup.

„Kien je iz katoličke obitelji. Njegovi roditelji su ljubazni i pobožni. Ima dva brata i sestru, a jedna njegova sestra odsjeda u hotelu koji vodi Crkva“, dodao je.

U pismu je također objasnio kako je ubojica radio na farmama, popravljao motore i druge stvari. Ponekad bi se naljutio, glasno psovao na druge ljude, razbio televizore, pa čak i oltar u svojoj kući, te tukao članove svoje obitelji. Biskup je napisao i da je muškarac bio paranoičan zbog maltretiranja, ali i sprječavanja da se vjenča. „Nadamo se da će konfuzija oko ovog bolnog događaja uskoro biti jasnija“, napisao je biskup.

Otac Thomas Nguyen Truong Tam, provincijal Vijetnamske dominikanske provincije, u pismu braća i sestrama dominikancima diljem svijeta zahvalio je na molitvama i brojnim izrazima sućuti. „Bilo je šokantno i zapanjujuće saznati za užasnu smrt našeg voljenog brata Josepha Tran Ngoc Thanha koji je nesebično dao svoj život Gospodinu u svojoj ispovjedaonici. I sada mi je teško govoriti kroz što smo prošli. Izgubili smo predivnog i svetog brata te tugujemo zbog njegove smrti”, dodao je.

“Vjerujući da je ‘krv mučenika sjeme Crkve’ (Tertulijan), nadamo se da nas žrtva vlč. Josepha Thanha neće uplašiti, nego nas ojačati da svoj život posvetimo propovijedanju Riječi Božje i služenju našoj braći i sestrama u našim misijama“, rekao je vlč. Thanh.