Poljski parlament Sejm danas je uputio na daljnju doradu zakonski prijedlog građanske inicijative Stop abortusu, koji predlaže potpunu zabranu abortusa u toj državi. Nakon što je glasovima većine zastupnika odbijen zahtjev zastupnika stranke Nowoczesna (Suvremena) da se prijedlog odbaci, zaključeno je kako će se o njemu sada raspravljati unutar parlamentarnog odbora za pravosuđe i ljudska prava. Istodobno, uvjerljivom većinom glasova odbijen je zakonski prijedlog lijevih stranaka o legalizaciji abortusa.

Prijedlog potpune zabrane abortusa tako je danas ipak doživio prvu pobjedu u borbi čiji nastavak tek slijedi. O njegovoj daljnjoj sudbini i drugim temama razgovarali smo s Andrzejem Dubielom, glasnogovornikom stranke Prawica Rzeczypospolitej (Republikanska desnica), političkom formacijom kršćanskih načela koja u Poljskoj ima sve veću potporu i čiji je čelnik Marek Jurek, nekadašnji potpredsjednik Sejma, a danas zastupnik u Europskom parlamentu.

– Kako komentirate jučerašnju raspravu u Sejmu o prijedlozima promjene zakona o abortusu i izjave koje su se tamo mogle čuti?

Bila je to jako oštra rasprava. Ali to je bilo i za očekivati jer je predstavljen zakonski prijedlog građanske inicijative “Stop abortusu” koji želi u potpunosti zaštititi život nerođena djeteta. Što se nas u Prawici Rzeczypospolitej tiče, stvar je jasna – svatko od nas ima pravo na život, to je temeljno pravo čovjeka. Meni je potpuno nerazumljiva zakonska inicijativa lijevih stranaka koji traže “abortus na zahtjev”, dakle mogućnost ubijanja djece do 12. tjedna trudnoće. Bilo je potpuno jasno kako taj prijedlog neće proći u poljskom parlamentu.

– Kakva su vaša predviđanja o budućnosti ovoga zakonskog prijedloga inicijative Stop abortusu? Mislite li da će ga naposljetku Sejm prihvatiti?

Bilo je jasno da će proći prvo čitanje i biti poslan na doradu u parlamentarni odbor. Tamo će se sigurno voditi žestoke rasprave o njegovom konačnom obliku, a potom će se vratiti pred zastupnike koji će glasati o njemu. Moram priznati kako strahujem, čak sam i siguran, da bi zakonski projekt u odborima mogao biti “zamrznut”. Rad na njemu mogao bi biti odugovlačen, usvajanje odgađano i mogao bi biti instrumentaliziran za potrebe vladajuće stranke.

– Koje je stajalište vaše stranke o zakonskom prijedlogu? Slažete li se sa stajalištem poljskih biskupa koji su kritizirali odredbe koje predviđaju kažnjavanje žena koje učine abortus?

Prawica Rzeczypospolitej od samih je svojih početaka stajala na jasnoj poziciji zaštite života od začeća do prirodne smrti. Projekt inicijative Stop abortusu, konkretno odredbe koje predviđaju mogućnost kažnjavanja žena, nije idealan, ali svakako je dovoljno precizan kako bi mogao zaštititi život. Naša stranka ga podržava i bili smo aktivni u prikupljanju potpisa građana kako bi prijedlog mogao doći do Sejma. Naš zastupnik Jan Klawiter, kao i drugi predstavnici našeg kluba, aktivno će sudjelovati u radu parlamentarnog odbora i paziti da zakon ne ostane godinama blokiran u njemu.

– Jeste li bili iznenađeni odlukom čelništva stranke Pravo i pravednost (PiS) da svoje zastupnike ne obveže stranačkom disciplinom kada je u pitanju glasanje o zakonu?

To je žalosno, posebice kada se zna kako je PiS, primjerice, pri glasovanju o zakonu kojim je dopušteno obredno ubijanje životinja imao stranačku disciplinu. Ali, nisam iznenađen. PiS se poziva na kršćanske vrijednosti, ali unutar stranke nisu u tome jedinstveni. Mogu samo apelirati na zastupnike PiS-a, kao i zastupnike drugih stranaka, da se ne boje promjena koje je izabrao narod.

– Vaša stranka je jučer u Sejmu predložila i promjene postojećeg zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji? O čemu je riječ?

PR je predložio, a Sejm potom uputio u parlamentarni odbor za zdravstvo, zakonski prijedlog pod imenom “Zaštita života i zdravlja djece začetih u in vitro postupku”. Prijedlog traži zabranu selekcije embrija koji su začeti u izvantjelesnoj oplodnji, što znači da u postupku može doći do oplodnje samo jednog embrija. Prijedlog želi uskladiti poljsko zakonodavstvo i zakone koji u ovom trenutku reguliraju in vitro oplodnju u Poljskoj. Primjerice pozivamo se na zakon o zaštiti prava djece koji u članku 2. jasno kaže kako je dijete “svaka osoba od trenutka začeća do punoljetnosti”.

Goran Andrijanić | Bitno.net