Nakon što je 15. prosinca prošle godine u Kijevu na “saboru ujedinjenja” svečano proglašena Ukrajinska pravoslavna Crkva, te za njezina poglavara izabran mitropolit Epifanije, jučer je u Carigradu i službeno potvrđena njezina autokefalnost.

Nakon molitve u Hramu svetog Jurja u Carigradu, carigradski patrijarh Bartolomej potpisao je tomos,  tj. crkveni akt kojim patrijarh i sabor jedne pravoslavne mjesne Crkve drugoj Crkvi priznaje status autokefalnosti ili autonomnosti.

Kako prenose svjetski mediji, uoči potpisivanja održan je moleban na kojemu su sudjelovali mitropolit Epifanije, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin, te predsjednik Vrhovne rade Ukrajine Andrij Parubij.

Ceremoniju potpisivanja tomosa uživo je prenosila Ukrajinska televizija, a sam čin popratili su uzvici “Slava Ukrajini! Slava herojima!”, koji su odjekivali Hramom.

“Želim zahvaliti milijunima Ukrajinaca diljem svijeta koji su odgovorili na moj poziv na molitvu da ova Crkva bude uspostavljena. Konačno nam je Bog poslao Pravoslavnu Crkvu Ukrajine”, kazao je ukrajinski predsjenik Porošenko .

Objavljen je i neslužbeni prijevod tomosa u kojem stoji:

“Naša Sveta Kristova Velika Crkva blagosivlja i proglašava Pravoslavnu Crkvu u Ukrajini autokefalnom… Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine, kao i hijerarhija Svete Crkve Ukrajine, sada su izabrani u skladu s odredbama božanskih i svetih kanona i u skladu s odredbama njezina statuta, koji mora biti u skladu s odredbama ovog patrijaršijskog i sinodalnog tomosa… ”

Carigradski patrijarh Bartolomej tomos o autokefalnosti svečano je uručio ukrajinskom mitropolitu Epifaniju tijekom današnje svečane Božanske liturgije u Fanaru, a na svečanosti nije bilo predstavnika ostalih Pravoslavnih Crkvi

U svojoj poslanici poglavarima Pravoslavnih Crkvi od 4. siječnja, patrijarh Bartolomej najavio je potpisivanje tomosa, te pozvao ostale Crkve da priznaju autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve.

“Ako odlučimo ignorirati našu braću, koja doživljavaju trenutke očajne borbe u Ukrajini, nećemo imati nikakvo opravdanje na Sudnjem danu”, napisao je carigradski patrijarh.

Patrijarhu Bartolomeju poslanicom je odgovorio poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril, te mu između ostalog poručio kako bi ujedinjenje svih pravoslavnih vjernika u Ukrajini bila “velika radost kako za pravoslavce u Ukrajini, tako i za cijeli pravoslavni svijet, kada bi se događalo u skladu s odredbama kanonskog prava, u duhu mira i Kristove ljubavi”.

No, prema riječima patrijarha Kirila, “politizirani proces prisilnog ujedinjenja” praćen je “čudovišnim lažima” i “nasiljem prema istinskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvu” koja je do nedavno bila priznata kao  kanonska.

U svojem vrlo otvorenom pismu patrijarh Kiril podsjetio je patrijarha Bartolomeja na brojne primjedbe i upozorenja koja su mu upućena, te na činjenicu kako su samo dvojica episkopa iz Ukrajinske pravoslavne Crkve (Moskovskog patrijarhata), od ukupno 90, sudjelovali na “saboru ujedinjenja”.

“Vaš dopis sadrži niz ponavljanja vrlo spornih tvrdnji o tome da Carigradskoj Crkvi navodno pripada ‘isključiva odgovornost za davanje autokefalije’ i za razmatranje apelacija drugih Mjesnih Crkava u skladu s ‘duhovnim sadržajem’ 9. i 17. pravila Kalcedonskog sabora. Međutim, Vaše tumačenje prava koja Vam navodno pripadaju nikad nije bilo priznato u čitavoj Crkvi. Protiv Vašeg shvaćanja apelacionih prava Carigradskog prijestolja svjedoči niz neslaganja uglednih komentatora crkvenog prava”, napisao je patrijarh Kiril, te prigovorio carigradskom patrijarhu i primanje u krilo Crkve izopćenih “ukrajinskih raskolnika”.

Na koncu, moskovski patrijarh pozvao je patrijarha Bartolomeja da ne upisuje svoje “poštovano ime na popis neslavnih carigradskih episkopa” i odstupi od općenja s raskolnicima, te ga upozorio kako će, ako to ne učini, zauvijek izgubiti mogućnost za služi u jedinstvu svetih Božjih Crkvi, te više neće biti “prvi u pravoslavnom svijetu koji broji na stotine milijuna vjernika”.

“Stradanja koja nanesete pravoslavnim Ukrajincima pratit će Vas na Strašnom  sudu nepotkupljivog Gospoda našeg i svjedočit će pred Njim protiv Vas”, zaključio je patrijarh Kiril u svojem pismu.

Najvažnije o Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi i njezinom putu prema autokefalnosti

U vrijeme komunističke vlasti Ruska pravoslavna Crkva protezala je svoju jurisdikciju na čitavu Ukrajinu na čijem je teritoriju postojao takozvani Ukrajinski egzarhat Ruske pravoslavne Crkve. Posljednji egzarh bio je mitropolit Kijeva Filaret Denisenko koji je u vrijeme političkih promjena u bivšem Sovjetskom Savezu želio osigurati što veću autonomiju Pravoslavne Crkvu u Ukrajini. Na sinodu Ruske pravoslavne Crkve u listopadu 1990. godine, biskupi su odlučili umjesto Ukrajinskoga egzarhata stvoriti Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, priznajući joj “nezavisnost i autonomiju u administraciji”.

Dva mjeseca nakon proglašenja ukrajinske neovisnosti, Sinod Ukrajinske pravoslavne Crkve proglasio je vlastitu autokefalnost tražeći da to prihvati i Sinod Ruske pravoslavne Crkve, no biskupi koji su bili lojalni Moskovskoj patrijaršiji izabrali su nadbiskupa Vladimira za mitropolita Kijeva i cijele Ukrajine i Ukrajinske pravoslavne Crkve, a suspendirali kijevskoga mitropolita Filareta. Njihovu odluku potvrdio je i Sinod Ruske pravoslavne Crkve koji je Filareta izopćio iz Crkve. Unatoč svemu, 25. i 26. lipnja 1992. godine proglašena je Ukrajinska pravoslavna Crkva Kijevske patrijaršije, na čijem je čelu patrijarh Filaret.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko u travnju ove godine obratio se Svetomu sinodu Carigradske patrijaršije i patrijarhu Bartolomeju sa zamolbom da pomogne u proglašenju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije, što je naišlo na snažan otpor prvenstveno Ruske pravoslavne Crkve, ali i Ruske države.

Za Jaroslava Simonova, ukrajinskog otpravnika poslova u Republici Hrvatskoj, riječ je o ruskoj “politici ucjene i zastrašivanja” utemeljenoj na stavu “da samo Moskovska patrijaršija ima pravo zastupati ukrajinsko pravoslavlje”.

U listopadu ove godine Carigradska patrijaršija objavila je kako je u tijeku proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije, te kako je ukinuta odluka prema kojoj je 1686. godine tadašnja Kijevska mitropolija postala dijelom Moskovske patrijaršije.

Nakon što je carigradski patrijarh Bartolomej Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Kijevske patrijaršije odlučio dati status autokefalne Crkve, te u Ukrajini postavio dva egzarha, Sinod Ruske pravoslavne Crkve odlučio je prekinuti molitveno spominjanje carigradskog patrijarha u bogoslužjima, susluženje s biskupima Carigradske patrijaršije, te sudjelovanje Ruske pravoslavne Crkve u svim tijelima kojima predsjedaju ili supredsjedaju predstavnici Carigradske patrijaršije. Vrlo brzo uslijedila je odluka i o prekidu euharistijskog zajedništva s Carigradskom patrijaršijom.

Nakon što je 332 godine bila sastavni dio Ruske pravoslavne Crkve, Ukrajinska pravoslavna Crkva se 15. prosinca 2018. godine na “saboru ujedinjenja” koji je okupio predstavnike tri pravoslavne Crkve koje djeluju na području Ukrajine, i formalno odvojila od Ruske pravoslavne Crkve izabravši za poglavara mitropolita Epifanija, 39-godišnjeg biskupa Kijevske patrijaršije.

Pravoslavnu Crkvu u Ukrajini do nedavno su predstavljale tri konfesije: Ukrajinska pravoslavna Crkva Kijevske patrijaršije, Ukrajinska pravoslavna Crkva Moskovske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna Crkva. U zadnje vrijeme u Ukrajini broj vjernika Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevske patrijaršije i Ukrajinske autokefalne pravoslavne Crkve u stalnom je porastu.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net