Dokumentarac, emitiran početkom ožujka na poljskom nezavisnom kanalu TVN, izazvao je brojne polemike te galvanizirao ionako duboko, na “desne” i “lijeve”, podijeljeno poljsko društvo, piše na mrežnoj stranici zenit.org, a prenosi Katolički tjednik.

Kako bi saprala sumnju sa svetoga lika Ivana Pavla II. Poljska biskupska konferencija je na svojoj nedavnoj plenarnoj skupštini odaslala poruku na ovu temu. S obzirom na njezinu aktualnost donosimo prijevod kao odgovor na neprestane napade na Katoličku Crkvu i papu Wojtylu u njegovoj rodnoj zemlji, ali i šire.

* * *

Posljednjih dana dogodio se neviđeni napad na osobu i sliku svetoga Ivana Pavla II. To se događa u papinoj domovini, koji je proslavio ime Poljske kao nitko drugi u svijetu.

Povodom proglašenja Pape blaženim, gradonačelnik Rima je napisao: „Papa Ivan Pavao II. ostavio je neizbrisiv trag u povijesti kršćanstva i u povijesti naroda Europe i cijeloga svijeta. Sveti Otac Wojtyla postao je simbol, putokaz, kako za vjernike tako i za nevjernike. Bio je Papa čiji je doprinos bio presudan za rušenje komunizma i svih onih doktrina koje su pokušavale poništiti sve dostojanstvo i slobodu ljudskog bića. Brojni su narodi u njemu nalazili veliku snagu, koji je mogao prenijeti ljepotu vjere i s njom povezane vrijednosti.”

U povodu njegove kanonizacije, papa Franjo je podsjetio da je Karol Wojtyla odrastao za služenje Kristu i Crkvi u svojoj domovini, Poljskoj, prije nego što je krenuo putovati putovima svijeta. „Zahvaljujem poljskom narodu i Crkvi u Poljskoj na daru Ivana Pavla II.“, rekao je papa Franjo, istaknuvši da nas poljski papa nastavlja nadahnjivati svojim riječima, spisima, gestama, stilom službe i trpljenjem, proživljenim s junačkom nadom.

„Nadahnuti smo njegovim potpunim predanjem Kristu, Otkupitelju čovjeka, i Djevici.“ Sveti Ivan Pavao II. jedan je od najvećih sunarodnjaka iz naše povijesti. On je i Otac naše slobode. Hodio je pred nama poput Mojsija: izveo nas je iz kuće ropstva, proveo nas kroz Crveno more i podsjetio nas na ploče Božjih zapovijedi. Nalazio se u nizu velikih proroka, moćan u riječima i djelima. Pokazao nam je put, zaštitio nas od opasnosti, upozorio nas da se ne zapetljamo u trnje zla i grijeha. Kao pjesnik i mislilac cijenio je i volio poljsku kulturu, povijest i tradiciju. Veliki i precizan učitelj, brinuo se o baštini kojoj je ime bilo Poljska. On je došao iz tog nasljeđa, u njemu je odrastao i ono ga je formiralo. Bio je ponosan na tu baštinu i nije se sramio to priznati svijetu. Ujedno je bio i pravi građanin svijeta; otišao je svim narodima.

Pokazivao je poštovanje prema svim kulturama, povijestima i tradicijama. Europu je pozvao na duhovno jedinstvo te nas podsjetio na njezine kršćanske korijene iz kojih je nastala naša kultura i naša civilizacija. Njegova hodočašća u domovinu bila su velike duhovne obnove za narod, bitni dani naše povijesti, dašak Duha Svetoga u savjesti izmučenih i zbunjenih sunarodnjaka. Izgovarao je riječi sa snagom koja je uspijevala pokrenuti povijest zemlje i sudbinu naroda na nove načine. „Neka siđe Duh tvoj“, „Mir tebi, Poljsko, domovino moja!“, „Cijeli svijet bi trebao imati svoj Westerplatte!“ [poluotok u Gdanjsku, na obali Baltičkog mora. Tu je bio prvi okršaj između poljskih i njemačkih snaga i prva bitka Drugog svjetskog rata, op. prev.]. „Ne bojte se biti sveci!“, „Imajte maštu milosrđa!“ Njegovo papinsko propovijedanje, njegovi apostolski pohodi i njegovi diplomatski napori pridonijeli su duhovnom rastu milijuna ljudi diljem svijeta. Za njih je poljski Papa bio i ostao moralna referenca, učitelj vjere i zagovornik na nebu.

Uoči nedavnih velikih pokušaja obezvrjeđivanja osobe i djela svetog Ivana Pavla II., ponovno apeliramo na sve da poštuju uspomenu na jednog od naših najuglednijih sunarodnjaka. Provedeni proces kanonizacije, uključujući duboku povijesnu i znanstvenu analizu, ne ostavlja mjesta sumnji u svetost Ivana Pavla II. Hoćemo li dopustiti da nam se to blago oduzme na temelju novinarske rasprave o materijalima komunističke službe sigurnosti?

To je učinjeno s prezirom prema znanosti, na smiren način, često ahistorijski, bez poznavanja teksta, ali i drugih postojećih dokumenata, izvješća i studija. Materijali SB-a posebno pokazuju veličinu budnosti osobe kardinala Karola Wojtyle. Ne možemo dopustiti situaciju u kojoj se oni koji su bili protivnici komunističke diktature moraju sramiti i objašnjavati, a ne oni koji su prozivali građane, pisali pritužbe, surađivali s komunističkim režimom, progonili vjernike i vrijeđali ljudsku savjest.

Crkveni sud o nečijoj svetosti ne donosi se na temelju njegovih osobnih odluka ili nedostatka istih. Uzimaju se u obzir ukupnost života i aktivnosti osobe i plodovi koji iz njih proizlaze. Kao papa, sveti Ivan Pavao II. štetu nanesenu djetetu na spolnom području svrstao je među najteže zločine.

Obvezao je sve svjetske biskupije da uvedu posebna pravila za rješavanje ovih slučajeva. Vjerni njegovim naputcima, danas preuzimamo brigu za sigurnost mladih unutar crkvenih struktura. Osjećamo se dužnima saslušati i kroz vjerujući narod konkretno pomoći svim ranjenima. Zahvaljujemo svima koji s velikom hrabrošću i čvrstoćom brane dobro ime svetog Ivana Pavla II.

Apeliramo da se osoba poljskog Pape ne koristi za ciljeve aktualne politike. Potičemo vas na molitvu po zagovoru svetoga Ivana Pavla II. za našu Crkvu i nacionalnu zajednicu. Ne dopustimo da nas liše osjećaja ponosa i radosti što pripadamo Kristovoj Crkvi. Ne dajmo se dijeliti, branimo zajedno naše najdragocjenije vrijednosti.

Biskupi okupljeni na 394. plenarnoj skupštini Poljske biskupske konferencije, 14. ožujka 2023.