Gotovo pola milijuna pravoslavnih vjernika posljednjih je dana došlo izraziti štovanje i pomoliti se pred relikvijama svetog Nikole koje su od 22. svibnja izložene u moskovskoj katedrali odnosno hramu Krista Spasitelja.

Po posebnom odobrenju pape Franje, relikvije su iz Barija dopremljene u Rusiju, a dok je kovčeg sa svečevim rebrom prolazio Moskvom, zvona više od 600 gradskih crkvi zvonila su kako bi označila ovaj svečani događaj. Dolaskom pred Hram, četvorica biskupa na svojim su ramenima unijela kovčeg sa svečevim relikvijama u prepunu crkvu. Na svečanosti u moskovskom Hramu kojom je predsjedao patrijarh Kiril sudjelovali su brojni pravoslavni biskupi, predstavnici Katoličke Crkve, stotine svećenika i oko deset tisuća vjernika.

Ova izvanredna ekumenska gesta pape Franje, dogovorena prošle godine tijekom susreta dvojice poglavara, imala je vrlo pozitivan odjek u Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, a patrijarh Kiril zahvalio je papi Franji što je dopustio da svečeve relikvije napuste Bari u kojemu se nalaze od 1087. godine.

– Biskup i čudotvorac Nikola u ruskom narodu jest i ostaje prvi svetac. U gotovo svakom domu, kako u prošlosti tako i danas, nalaze se tri ikone: Spasitelja, Bogorodice i svetog Nikole Čudotvorca – kazao je patrijarh Kiril, naglasivši kako je prisutnost ovog velikog sveca danas izrazito potrebna kako bi narod sačuvao svoju vjeru, a velika i neprolazna božanska Istina ostala prisutna u životu suvremenog čovjeka.

Sveti Nikola Čudotvorac, kako ga zovu pravoslavni vjernici, jedan je od najpopularnijih svetaca u Rusiji, stoga ne čudi da su vjernici u nepreglednim kolonama stajali i do deset sati kako bi se poklonili i pomolili pred njegovim relikvijama.

– Ruski narod iznimno poštuje svetog Nikolu, više nego bilo kojeg drugog sveca. On ljudima pomaže u svakoj situaciji, bez obzira o kome je riječ. Kada mu se mole, ljudi osjećaju da su njihove molitve uslišane. Za Ruse je vrlo važno da u ovakvim situacijama ulože fizički napor, jer je to neka vrsta asketizma. Znaju da će nakon dugog čekanja u redu učiniti nešto korisno za sebe, za svoju dušu. To je izvan racionalnog razmišljanja. Oni to osjećaju na mističnoj razini – rekao je glasnogovornik Ruske pravoslavne Crkve o. Aleksandar Volkov.

Relikvije svetog Nikole u Moskvi će se nalaziti do 12. srpnja, a potom će biti prebačene u Sankt Peterburg gdje će ostati do 28. srpnja. Kovčeg s relikvijama zatim će biti vraćen u Bari.

Sveti Nikola preminuo je u 6. prosinca 343. godine, a pokopan je u gradu Miri gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je 22. svibnja (9. svibnja prema julijanskom kalendaru) 1087. godine preneseno u Bari i položeno u crkvu svetog Nikole koju je 2009. godine papa Benedikt XVI. vratio Moskovskome patrijarhatu poželjevši da grad Bari bude prirodni most prema Istoku i da svoj dragocjeni prinos na putu prema punom zajedništvu kršćana.

Molimo i mi za jedinstvo kršćana!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net