Nakon brojnih primjera o kojima je pisao i Bitno.net, nije potrebno posebno naglašavati da su pojedini umjetnici današnjega vremena “izgubili kompas”, ali nažalost i temeljni kućni odgoj. Mnogi među njima, umjesto da prema riječima sv. Ivana Pavla II. budu “genijalni graditelji ljepote”, postali su narcisoidni provokatori željni pozornosti jer, kako piše Sanja Nikčević, “kad nema prave vrijednosti provokacija mora biti uvijek sve jača i jača”.

Ove konstatacije potvrđuje i posljednji primjer iz njemačkog grada Saarbrückena u kojemu je 38-godišnji “umjetnik” Alexander Karle u bazilici sv. Ivana izveo svoj “umjetnički” performans.

Preskočivši oltarnu pregradu, Karle se u cipelama popeo na glavni oltar kako bi na njemu radio sklekove. Performans je, naravno, snimio, a snimku pod nazivom “Pressure to Perform” (Pritisak izvedbe) potom objavio na YouTubeu. Želja mu je bila “proučiti povezanost između vjere i potrebe prilagodbe visokim standardima današnjice”.

Nakon što je snimka prikazana u lokalnom umjetničkom centru, uprava Bazilike odlučila je podići tužbu protiv Karlea zbog “oskvrnuća bogoštovnog prostora”. Otac Eugen Vogt iz Saarbrückena Karleov čin nazvao je provokacijom i uvredom, te podsjetio kako kršćanska vjera zaslužuje poštovanje.

Umjetnik se, naravno, nije složio s optužbama izjavivši kako njegov čin nije bio usmjeren protiv Crkve. Očekivao je kako će njegov performans izazvati raspravu o materijalizmu u Crkvi i o velikom pritisku da se živi prema njezinim kriterijima.

Nakon izrečene kazne od 1500 eura zbog “ometanja crkvenih aktivnosti” i ilegalnog ulaska u ograđeni crkveni prostor, Karle je završio na sudu gdje mu je izrečena dodatna kazna od 700 eura.

“Izjednačiti oltar s teretanom izraz je nepoštovanja. Kreativna sloboda zaštićena zakonom nije neograničena, a prava drugih ljudi predstavljaju njezine granice. Pravo na vjersku slobodu također je zaštićeno zakonom”, zaključila je sutkinja Juduth Simon.

Bilo bi dobro kada bi uprava Bazilike nakon ove presude njemačkom umjetniku poklonila “Pismo umjetnicima” pape Ivana Pavla II. i tako mu pomogla otkriti njegov pravi poziv.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net