Prvoga dana opće skupštine u Frankfurtu Sinodalni put Katoličke Crkve u Njemačkoj donio je dva reformska dokumenta. U četvrtak navečer, 9. ožujka, 210 biskupa i predstavnika laika koji su sudjelovali glasovalo je velikom većinom za temeljni tekst o današnjem življenju svećeništva te tekst kojim se od Pape traži da preispita obveza svećenika da ostanu u celibatu. To se pak pitanje može regulirati samo na razini univerzalne Crkve.

Usvojeni tekst o celibatu formulira zahtjev papi Franji da „preispita vezu između ređenja i obveze celibata“. Dalekosežnija formulacija, kojom bi se od Pape izravno zatražilo ukidanje obveznog celibata, dvotrećinskom je većinom odbijena.

Sinodalna skupština također je odlučila zatražiti od Pape da preispita može li se i već zaređenim svećenicima dati mogućnost da budu oslobođeni obećanja celibata, a da pritom ne moraju odustati od vršenja službe. Osim toga, tekst poziva na snažnije uključivanje bivših svećenika u aktivni crkveni život.

Crkva treba svećenike

Uz teološki temeljni tekst o svećeništvu, koji je također usvojen, Sinodalni put stoji uz zaređene svećenike u smislu katoličke tradicije. U njemu stoji: „Da bi ova poruka (Božje svetosti) bila naviještena, Crkva treba svećenike.“ Zadaća svećenika je prenošenje božanskih tajni. Sakramentalna služba zaređenih pripada „bîti katoličanstva“.

Dokument pod naslovom „Svećenička egzistencija danas“ („Priesterliche Existenz heute“) upozorava da se „duboki smisao sakramentalnog svećeništva“ može steći samo ako se napuste „staleški elementi koji su do sada oblikovali ovaj poziv“. Teološki zahtjevan tekst detaljno se bavi pitanjem što ministerijalno svećeništvo u Katoličkoj Crkvi razlikuje od općeg svećeništva vjernika. U tekstu se navodi: „Osim sakramentalnih čina, svećenički život ne razlikuje se od života svih vjernika.“ I nadalje: „Ova služba Božjem narodu ne opravdava nikakvo više dostojanstvo ili svetost (…) Službe u Crkvi ne opravdavaju nadmoć jednih nad drugima“.

Tekst tako govori protiv klerikalizma koji se smatra jednim od uzroka seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Po pitanju obveznog celibata i mogućeg primanja žena u svećeništvo, tekst zagovara daljnja propitivanja. Između ostaloga stoji: „Postoji opasnost da će se način života u celibatu dovesti do marginalizacije ukoliko se više ne podupre simbolička narav velikog dijela Božjeg naroda“.

Doći do vidljivih promjena“

Na početku opće skupštine, predsjedništvo reformskog dijaloga zatražilo je da se ne iznevjeri povjerenje. Dnevni red s deset tekstova odluka odražava volju da se „dođe do vidljivih promjena“, rekao je predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing. „Ova Crkva zaslužuje da je ne ostavimo onakvom kakva jest”. Predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Irme Stetter-Karp je istaknula: „Bilo je faza razočaranja, ljutnje i očaja, ali i faza euforije i uspješne suradnje. Sada moramo pokazati da imamo povjerenje toliko mnogo ljudi.“

U svom uvodnom govoru biskup Bätzing se osvrnuo i na nedavno zaoštreni sukob s Rimom: „Postala je jasna velika zabrinutost i skepticizam s kojim se percipira naš Sinodalni put te njegovi rezultati i perspektive.“ Ljestvica se kreće od općeg odbijanja do „dobronamjerne brige pune razumijevanja“. Predsjedavajući biskup Bätzing je naglasio: „Nipošto ne sklanjamo sve ovo sa stola i shvaćamo to vrlo ozbiljno.“ Sinodalni put nastoji „konstruktivna upozorenja iz Rima ugraditi u naša razmatranja“.

Umjetnička instalacija na temu zlostavljanja

Prvi dan, koji su obilježile konstruktivne rasprave, završio je navečer u frankfurtskoj katedrali svetog Bartolomeja umjetničkim performansom i instalacijom na temu zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi i kako se s tim suočiti.

Njemačka biskupska konferencija i krovna laička organizacija ZdK su 2019. pokrenule Sinodalni put upravo kao odgovor na skandale zlostavljanja i zloporaba.

Sinodalni put završava općom skupštinom koja traje do subote 11. ožujka. Ostali dokumenti o kojima će se raspravljati bave se, između ostalog, blagoslovima za istospolne parove, primanjem žena u zaređene službe i većim sudjelovanjem laika, prenose Kathpress i Vatican News.