Biskup Passaua, Stefan Oster, iznio je kritiku Crkve u Njemačkoj, nazvavši ju „podijeljenom“. Svoja je razmišljanja o stanju u mjesnoj Crkvi dao u razgovoru za poljski list „Gosc Niedzielny“ komentirajući zbivanja oko Sinodalnog puta.

“Tragično je da se mi, njemački biskupi, tako malo slažemo oko ključnih pitanja antropologije i ekleziologije”, kazao je Oster, dodavši da su podjele „katastrofa za vjernike u Njemačkoj“.

Podjele u njemačkom episkopatu nedavno su došle do izražaja kada su Oster i tri druga biskupa — kardinal Rainer Woelki iz Kölna, biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga i biskup Gregor Hanke iz Eichstatta — bojkotirali sastanak odbora vodstva Sinodalnog puta koji se održao od 10. do 11. studenoga.

Odbor je osnovan s namjerom uspostavljanja stalnog sinodalnog vijeća laika i biskupa koje bi upravljalo Crkvom u Njemačkoj – nešto što je izričito zabranjeno u siječanjskom pismu najviših dužnosnika Vatikana Njemačkoj biskupskoj konferenciji, a koje je odobrio i papa Franjo.

Oster je kazao kako je njegovo odbijanje da sudjeluje u posljednjem sastanku sinodalnog odbora bilo prvenstveno usmjereno prema „održavanju jedinstva s Rimom“, pa i pod cijenu da na vidjelo izađe postojeća polarizacija među biskupima u Njemačkoj.

Upravo je tijekom zasjedanja spomenutog odbora Papa uputio pismo četirima njemačkim laikinjama u kojem je naveo kako dijeli njihovu “zabrinutost zbog brojnih konkretnih koraka koje su poduzeli veliki dijelovi mjesne Crkve [u Njemačkoj] prijeteći da će se još više udaljiti od zajedničkog puta opće Crkve.” Njemačka biskupska konferencija odbila je komentirati spomenuto pismo.

Unatoč tome što se po pitanju stanja Crkve u Njemačkoj povremeno spominje i strah od šizme, biskup Oster nije bez nade da se stvari još uvijek mogu popraviti.

Kazao je kako bi se “izlaz iz slijepe ulice” između Njemačke i sveopće Crkve mogao postići kada bi se Njemački sinodalni put integrirao s vatikanskom Sinodom o sinodalnosti – “s jasnim prihvaćanjem njezina sadržaja i odluka”.

“To bi zahtijevalo veliku poniznost, a možda i povlačenje odluka koje su već donesene na Sinodalnom putu”, kaže Oster navodeći primjer blagoslova za istospolne parove.

Rekao je kako odobrenje spomenutog blagoslova pretpostavlja promjenu spolnoga morala čime Sinodalni put prelazi granicu svojih ovlasti.

Prema mišljenju biskupa Passaua, pravi problem Crkve u Njemačkoj je što je usmjerena samo na strukturne reforme, a razlog leži u tome što se “duhovna obnova čini mnogo zahtjevnijom od strukturalne”.

Istovremeno, biskup smatra kako postoji raskorak između stavova vjerničkog puka i onih koji su zaposlenici Crkve. Dok Sinodalni put odražava stavove potonjih, Oster dvoji oko toga jesu li u njemu zastupljena mišljenja prosječnih vjernika.