Nakon što je u utorak ujutro među njemačkim kršćanima, katolicima i protestantima, odjeknula vijest kako će uskršnje obrede moći pratiti isključivo putem interneta, u međuvremenu se od ovoga ipak odustalo. Naime, predstavnici savezne i pokrajinskih vlada su dogovorili produljenje sadašnjih mjera zatvaranja do 18. travnja, s tim da je između 1. i 6. travnja, dakle tijekom Uskrsa, javni život trebao biti sveden na minimum. Na tom sastanku odlučeno je da se bogoslužja preko Uskrsa neće zabraniti, nego će se na kršćanskih zajednica zatražiti da zbog loše epidemiološke situacije svoje vjernike usmjere na virtualne svete mise.

Predstavnici dviju kršćanskih crkava su izrazili svoje nezadovoljstvo najavljenim mjerama. “Za vrijeme Božića smo pokazali da smo, uz mjere opreza, u stanju držati mise u prisustvu vjernika. Zato se ne želimo odreći misa za Uskrs”, izjavio je Georg Batzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije. Predsjednik vijeća njemačkih protestanata Heinrich Bedford-Ströhm također je izjavio „kako ga je odluka iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o najvažnijem kršćanskom blagdanu“.

Međutim, sljedećeg dana, u srijedu 24. ožujka, njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je odluku o dodatnim mjerama. „Odluka je donošena u najboljoj namjeri. No, ipak je to bila pogreška! Takvo zatvaranje za Uskrs ne bi se moglo provesti u tako kratkom roku, pogotovo zbog pravnih ograničenja. I ta je pogreška isključivo moja, na kraju sam ja odgovorna za sve što dođe iz mojeg ureda. Greška se mora nazvati greškom i prije svega je se mora ispraviti. Zbog toga tražim od svih građana da mi oproste“, izjavila je Merkel te se zahvalila svima onima koji svojim ponašanjem pomažu usporavanju širenja virusa.

Večernji list piše kako je njemački ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, izjavio:” Već me zapanjilo kako stranke čiji nazivi počinju slovom ‘K’ za ‘Kršćansko’ traže da se crkve suzdrže od držanja misa, čak i na sam Uskrs. Ministarstvo unutrašnjih poslova složilo je s crkvama nove planove za održavanje higijene jako rano u pandemiji i oni i dalje besprijekorno funkcioniraju“.