Odluka o smjeni biskupa Stricklanda uslijedila je nakon apostolskog pohoda biskupije Tyler koji je Papa u lipnju povjerio dvojici američkih biskupa. Strickland je vodio biskupiju Tyler od 2012.

Prema izjavi nadbiskupa Galveston-Houstona, kardinala Daniela DiNarda, vatikanski Dikasterij za biskupe već je zatražio od Stricklanda da se sam povuče iz službe u četvrtak 9. studenog. Dvojica vizitatora (biskup Camdena, Dennis Sullivan i bivši biskup Tucsona, Gerald Kicanas) prethodno su izvijestili Papu da nastavak službe teksaškog biskupa više nije moguć. Međutim, biskup Strickland odbio je zahtjev da dadne ostavku, prema DiNardovoj izjavi, pa ga je Papa smijenio. Kao takozvano metropolitansko područje, nadbiskupija Galveston-Houston kanonski je nadređena biskupiji Tyler.

Kao što smo već izvijestili, Vatikanski Dikasterij za biskupe u lipnju je proveo apostolsku vizitaciju u biskupiji Tyler u Teksasu odnosno službenu provjeru biskupijskog vodstva i upravljanja koja se obično saziva na zahtjev vatikanskog dikasterija.

Jedan od svećenika iz biskupije Tyler koji je zamolio za anonimnost u razgovoru za Pillar kazao je kako su glavni razlog apostolske vizitacije pitanja vezana za upravljanje biskupijom. Svećenik je istaknuo kako su na razini biskupije „uklonjena dva financijska službenika prije nego što im je istekao petogodišnji mandat“. Prema njegovim riječima riječ je o nečemu što „nije nimalo uobičajeno“, a izazvalo je brigu među lokalnim svećenstvom.

Isti svećenik je kazao kako „biskup ne želi raditi preveliku stvar“ od vizitacije jer smatra da u njegovoj biskupiji sve dobro funkcionira. „Biskupija ima dosta svećeničkih zvanja, dobro stoji financijski, pa prema svim brojevima on čini dobar posao“, kazao je anonimni svećenik.

Biskup Joseph E. Strickland posljednjih je godina bio vjerojatno najoštriji kritičar Pape među američkim biskupima i nerijetko citiran na ekstremno konzervativnim portalima. Jedan je od najaktivnijih američkih biskupa na društvenim mrežama, a na Twitteru ga prati oko 125 000 ljudi. Svoj profil koristi kako bi pisao o temama kao što su pobačaj, LGBTQ pitanja, a bio je i glasan kritičar pojedinih aspekata Sinode o sinodalnosti koju je pokrenuo papa Franjo.

U objavi na svojem Twitter profilu od 12. svibnja teksaški biskup je, između ostaloga, napisao: „Smatram da papa Franjo jest Papa, ali vrijeme je da kažem kako odbacujem njegov program koji podriva polog vjere“.

Ovaj 64-godišnjak opisao je Franjine riječi o homoseksualnim vezama 2020. kao „zbunjujuće i vrlo opasne“. Strickland se 2021. također usprotivio Papinoj odluci da ograniči stari obred mise.

Dugo vremena kanonsko pravo nije predviđalo poseban postupak za razrješenje biskupa sa službe. Uz opće odredbe o prestanku crkvenih službi, postoji uvjet da su biskupi dužni papi ponuditi ostavku kada navrše 75 godina života ili više nisu u mogućnosti obnašati svoju službu. Godine 2016. papa Franjo izdao je motuproprij „Come una madre amorevole“ koji regulira smjenu biskupa i drugih crkvenih poglavara ako prekrše svoje službene dužnosti.