Najveći neprijatelj kršćanstva nisu progoni s kojima se brojni vjernici suočavaju, nego zapadni sekularizam. Tako tvrdi dugogodišnji misionar u Africi, salezijanac Martin Lasarte koji je jučer sudjelovao na okruglom stolu vezanom za pitanje katoličkih misionarskih aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, prenosi Crux.

“Najveća opasnost s kojom se suočavamo… je sekularno društvo bez transcendentne dimenzije”, rekao je Lasarte, dodajući da iako je sekularizam trenutno najsnažniji na Zapadu, zbog globalizacije će uskoro zahvatiti cijeli svijet, što zahtjeva duboko “misionarsko promišljanje”.

Navodeći primjere iz Europe, urugvajski salezijanac je primijetio kako je njegov red u Poljskoj svojevremeno godišnje dobivao 50-60 novih bogoslova, dok je danas ta brojka deset puta manja.

Latinsku Ameriku je također pogodio snažan val sekularizacije, kaže Lasarte, dodajući kako vjersku prazninu koja se stvorila sve više popunjavaju evangeličke crkve. Katolička Crkva je, upozorava salezijanac, preuzela više administrativnu ulogu negoli onu „majke i učiteljice“, dodavši da kada Crkva zanemaruje svoju karizmu naučavanja, misije i širenja vjere onda „gubi svoj identitet“.

Što se tiče nade za oporavak vjere u Latinskoj Americi, ovaj misionar najveću priliku vidi u pučkoj pobožnosti, dok je šansa za Europu u misionarima iz Afrike i Azije koji donose svježinu koju je Stari kontinent izgubio.

Lasarte je inače bio papinski delegat na nedavnoj Sinodi o Amazoniji, te ostavio vrlo važne priloge raspravi o temama koje su se pojavile. Kao misionar u Africi je proveo 25 godina, a trenutno se priprema za povratak u Angolu, unatoč tome što su zbog koronavirusa granice još uvijek zatvorene.

Govoreći o progonjenoj Crkvi, salezijanski misionar je istaknuo da je oko 250 000 ljudi diljem svijeta progonjeno zbog svoje vjere, navodeći riječi pape Franje da je danas više mučenika negoli u prvim stoljećima kršćanstva.

Osim rastućeg nacionalističkog hinduizma u Indiji, posebno je upozorio na progone u Kini koji proizlaze iz želje vladajućih za potpunom pokornošću. „Kršćanin ne može staviti vladu na prvo mjesto“, rekao je Lasarte, izrazivši zabrinutost što „Kina povećava kontrolu nad ljudima“.

Urugvajski salezijanac je ukazao i na činjenicu da upravo u zemljama u kojima autoritativni režimi provode represiju nad katolicima Crkva „sve više jača“.

„Kršćanski život, prisustvo Crkve, snažno raste u Africi i Aziji, istočnoj i južnoj Aziji“, rekao je Lasarte, istaknuvši Vijetnam kao zemlju „vrlo žive“ Crkve u koju su salezijanci u proteklih deset godina poslali oko 150 svojih misionara.

Dodao je kako kršćanstvo raste i u zemljama u kojima su kršćani malena manjina, poput Nepala i Bangladeša, dovodeći to u kontrast sa strahovima da će zapadom uskoro dominirati muslimani „ne zbog broja obraćenika nego zbog većeg broja djece“.

Paradoks je, ukazuje Lasarte, da danas kršćanstvo raste u zemljama koje su tradicionalno muslimanske, a islam raste u zemljama s drevnom kršćanskom tradicijom. Ipak, naglasio je kako broj vjernika nije temeljni problem kršćana na zapadu nego „bolest zvana sekularizacija“, koja dolazi iznutra, a ne izvana.

Urugvajski salezijanac se založio za „širu viziju kršćanstva“ koja dolazi multikulturalne perspektive. „Kada imate kršćansku, misionarsku zajednicu, koja je multikulturalna, imate društvo koje je bogatije“, rekao je.

Svoja razmišljanja je zaključio kazavši kako će Europa u budućnosti trebati „više misionara“, upozorivši na upadanje u bolest “autoreferencijalnosti”, koja može ozbiljno ugroziti navještaj evanđelja.