U Egiptu je prije nekoliko dana svečano otvorena nova katedrala Koptske pravoslavne Crkve, ujedno najveća crkva na Bliskom istoku.

najveća crkva na bliskom istoku

Katedrala Rođenja Kristova – najveća crkva na Bliskom istoku/Foto: Joel C. Rosenberg’s Blog

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi katedralu Rođenja Kristova svečano je otvorio 6. siječnja, izjavivši kako je riječ o povijesnom događaju u egipatskoj povijesti i znaku zajedništva i ujedinjenosti.

Koptski poglavar papa Teodor II. pohvalio je egipatskog predsjednika zbog ispunjenja obećanja koje je dao 2017. godine, kada je najavio izgradnju velebne crkve.

Na otvorenju je bio i poznati američki stručnjak za Bliski istok i komunikacijski stručnjak Joel Rosenberg, zajedno s članovima Američke evangeličke organizacije.

“Ovo je povijesni događaj. Mislim kako je ovo pravi preokret, da je sunitski arapski muslimanski predsjednik najveće arapske države izgradio crkvu, najveću na Bliskom istoku i poklonio ju egipatskim kršćanima. To je neviđeno u povijesti. Smatram kako predsjednik Sisi poručuje ne samo svojem narodu, već i svim muslimanima, da muslimani i kršćani mogu zajedno živjeti. To je neviđeni korak naprijed”, kazao je Rosenberg.

Događaj je komentirao i američki predsjednik Donald Trump objavivši na svojem Twitter profilu kako je “uzbuđen što naši prijatelji u Egiptu otvaraju najveću katedralu na Bliskom istoku”. “Predsjenik al-Sisi vodi svoju zemlju u inkluzivnu budućnosti”, napisao je Trump.

Povodom otvorenja koptske katedrale poruku je poslao i papa Franjo.

“S velikom radošću pozdravljam vas u povodu posvete nove katedrale Rođenja (Kristova). Neka Princ Mira podari Egiptu, Bliskom istoku i cijelom svijetu dar mira i napretka. Poseban pozdrav šaljem svojem dragom bratu Njegovoj Svetosti papi Teodoru II. i dragoj Koptskoj pravoslavnoj Crkvi koja je položila svjedočanstvo vjere i ljubavi i u najtežim trenucima. Draga braćo i sestre, vi imate mučenike koji daju snagu vašoj vjeri. Hvala vam na vašem primjeru”, poručio je papa Franjo u svojoj video poruci, te poslao pozdrave i egipatskim vlastima, poželjevši svima Božji blagoslov.

Novoizgrađena katedrala Rođenja Kristova nalazi se oko 45 kilometara istočno od Kaira, na pustinjskom teritoriju koji će uskoro postati administrativno središte Egipta. Katedrala urešena ikonama može primiti više od osam tisuća vjernika.

Prema posljednjim statistikama, u Egiptu živi oko 300 tisuća pripadnika Koptske katoličke Crkve i oko 12 milijuna pripadnika Koptske pravoslavne Crkve, što čini 9-10% ukupnog stanovništva ove afričke države. Posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. Val nasilja nad Koptima traje od 2013. godine, a koptski se kršćani već dugo žale na diskriminaciju u većinski muslimanskoj zemlji, ističući da ih vlasti često nisu uspjele zaštititi od sektaških napada.

Nažalost i 2019. godina umalo je započela bombaškim napadom na crkvu u Kairu, no krvoproliće je spriječeno zahvaljujući pravovremenoj reakciji imama Saada Askara koji je, nakon što su mu dvojica studenta prijavila sumnjivu osobu s kovčegom u blizini crkve Djevice Marije u predgrađu Kaira, odmah pozvao policiju. Nažalost, prilikom deaktivacije eksplozivne naprave život je izgubio jedan policajac.

“Moramo biti jedni uz druge i brinuti jedni za druge. Oni koji ciljaju bogoslužne prostore nemaju religiju. To nisu niti muslimani niti kršćani”, kazao je imam Saad Askar.

Molimo za mir na Bliskom istoku!

Pogledajte kako je izgledala izgradnja najveće katedrale na Bliskom istoku!

Foto: https://www.facebook.com/CapitalHomesEG/

*Pročitajte više: Tko su Kopti i zašto ne uzvraćaju zlo za zlo?

Miodrag Vojvodić | Bitno.net