Slovačka će ovu nedjelju dobiti novu blaženicu koju su mjesni biskupi opisali kao veliki duhovni uzor i “mučenicu za čistoću”.

To je Anna Kolesarova, djevojka koju je 1944. ubio pijani sovjetski vojnik nakon što se suprotstavila njegovu pokušaju silovanja. Kolesarova, čiji je život bio nadahnuće slovačkim katolicima i koju su tajno častili još u komunistička vremena, vremena snažne represije nad Katoličkom Crkvom u tadašnjoj Čehoslovačkoj, bit će beatificirana na svečanoj misi u Košicama 1. rujna koju će predvoditi kardinal Giovanni Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. Beatifikacija, koju mjesna Crkva iščekuje s radošću i ponosom i u kojoj će Slovačka dobiti prvu blaženu laičku osobu, dogodit će se na stadionu gradskog kluba Lokomotiva i okupit će, očekuje se, preko 30.000 katolika.

“Anna je bila uzor laikinje koja je živjela u obitelji, imala bogat sakramentalni i molitveni život i približavala se Bogu kroz djela milosrđa. Njezino herojsko svjedočanstvo, koje korijene ima u iskrenom duhovnom životu, jest nešto što može nadahnuti svakoga katolika”, rekao je nadbiskup košički Bernard Bober za Catholic News Service.

Nadbiskup Bober dodao je kako životna priča Kolesarove, koja je imala 16 godina kada je ubijena, može biti “nadahnuće” i snažna poruka za mlade slovačke katolike. Njezina beatifikacija mogla bi, poručio je Bober, biti iznimnom prigodom za duhovni rast mjesne Crkve.

“Priča o njoj duhovni je odgovor na današnju nostalgiju za čistoćom. Nije to poruka samo za mlađe generacije, nego za sve vjerne”, pojasnio je slovački nadbiskup.

Kolesarova je rođena 1928. u selu Vysoka nad Uhom, na istoku Slovačke, blizu granice s Ukrajinom. Majka joj je umrla kada je imala 13 godina, nakon čega se ona brinula za domaćinstvo u kojem je živjela s ocem i starijim bratom. Uz kućne obveze, imala je bogat duhovni život – svakodnevno je odlazila na svetu misu i molila krunicu.

Kada je Crvena armija 1944. ušla na ta područja Anna je, kao i sve žene iz njezina sela, nosila crnu odjeću kako ne bi privlačila pažnju sovjetskih vojnika koji su redovito silovali žene na teritorijima koje bi zauzeli. Tog 22. studenog 1944. cijela obitelj Kolesarova skrila se u podrumu i čekala da prođu ratna djelovanja. Tamo ih je pronašao pijani sovjetski vojnik koji je pregledavao kuću. Anna je izašla iz skloništa kako bi vojniku dala nešto pojesti i popiti i tako mu pokazala kako ga ne smatraju neprijateljem. Sovjetski vojnik ju je napao, želeći je silovati i zaprijetio je kako će je ubiti ako ne pristane na to. Ona se uspjela istrgnuti i potrčati prema obitelji, ali vojnik ju je ubio hicima u glavu, pred očima njezina oca i brata.

“Oče, zbogom. Isuse, Marijo i Josipe”, bile su njezine posljednje riječi.

Zbog ratnih borbi, obitelj ju je pokopala u provizornom grobu, ali tjedan dana kasnije imala je pravi katolički sprovod. Obred je predvodio Anton Lukáč koji je u župnu knjigu umrlih zapisao da je Anna prije nego je umrla primila sakrament pomirenja i svete pričesti. Zapisao je i još jednu bilješku. Anna je, zapisao je, bila hostia sanctae castitatis – mučenica čistoće. Baš kao i sv. Marija Goretti ili bl. Antonija Mesina ili bl. Karolina Kózka.

Još 1950. isusovac Michal Potocky započeo je u tajnosti prikupljati svjedočanstva o Anninoj mučeničkoj smrti. Njezin je grob često bio mjesto hodočašćenja, prvo tajnog, a kasnije, nakon rušenja komunizma i javnog.

Njezina kauza otvorena je 2004., a sada, nakon 14 godina bit će proglašena blaženom.

Prošlu nedjelju, 19. kolovoza, u slovačkim je crkvama pročitano pismo biskupa u kojemu su buduću blaženicu naveli kao primjer i u kojem, među ostalim, stoji:

“Danas su kušnje čistoće puno veće nego ranije. Vrebaju na mladu dušu sa svih strana, preko interneta i medija… U svjetlu vjere, pozvani smo postaviti granice našoj nesavršenoj ljudskoj prirodi.”

Goran Andrijanić | Bitno.net