Ovaj mikrofon, koji je sveti Oscar Romero koristio dok je propovijedao, dvadeset godina je bio zakopan u vrtu Marije Hilde i Guillerma Gonzaleza u državi Salvador. Njih dvoje su se odlučili na vrlo rizičan potez jer je nasilje u Salvadoru nakon biskupove smrti postalo sve intenzivnije, pa je svaki katolik tadašnjim vlastima bio sumnjiv. Policija je nebrojeno puta pretresla dom obitelji Guillermo, pa je bračni par odlučio mikrofon zakopati u dvorištu. Ovaj su mikrofon pronašli na sprovodu svetog Oscara Romera, koji se pretvorio u mjesto masakra. Vojska je pucala na one koji su se došli oprostiti od „biskupa siromašnih“. Katedrala je bila opkoljena, pa su Maria Hilda i Guillermo bili uvjereni kako će umrijeti, donosi Rome Reports.

„Jedan drugoga smo zagrlili i rekli kako ne znamo hoćemo li odavde izaći živi. U tom trenutku sam ugledao mikrofon i sakrio ga ispod košulje“, kaže Guillermo, inače prijatelj Oscara Romera. Unatoč situaciji u državi, zbog koje su brojni građani bili prisiljeni na emigraciju, ovaj bračni par je ipak odlučio ostati u domovini. „Morali smo nešto napraviti za ovu zemlju. Govorio sam svojoj supruzi kako ubojstva jednom moraju prestati. Jedan prijatelj mi je rekao kako sam lud jer sam dovoljno bogat da svojoj obitelji omogućim sigurnost. Međutim, prisjetio sam se nadbiskupa Romera koji je često govorio kako se ne smije napuštati vlastiti narod“, kaže.

Nadbiskupa Romera su upoznali 1977. godine, odnosno tri godine prije nego što je ubijen. „Dugo smo se molili kako bismo shvatili zbog čega se to dogodilo. Nismo mogli vjerovati. Ako su ubili biskupa, ako su ubili našeg oca, što će se onda dogoditi nama?“, kaže Maria Hilda Gonzalez. Danas su se njihove suze pretvorile u sreću jer je biskup, koji je obećao da će se radovati sa svojim narodom, u Rimu proglašen svetim.

„Njegova proročka poruka je danas snažnija i važnija nego ikada. Poziva nas da pomažemo svima onima u Latinskoj Americi koji trpe zbog nasilja i nepoštivanja ljudskog života“, poručuje Maria Hilda. Inače, na nedjeljnoj kanonizaciji, koju je predvodio papa Franjo, sudjelovalo je oko sedam tisuća Salvadorijanaca. Bio je to događaj koji su Maria Hilda i Guillermo, s još brojnim sunarodnjacima, čekali punih 38 godina.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net