Čuveni američki redatelj Martin Scorsese progovorio je ponovno o svom filmu ”Šutnja”, ekranizaciji romana japanskog pisca Shusaku Endoa koji govori o progonu kršćana u Japanu XVII. stoljeća, i rekao kako je taj film za njega bio “potraga za biti vjere”.

Scorsese je to rekao u kanadskom gradu Quebecu, gdje su međunarodna organizacija katoličkih novinara Signis i Katolička tiskovna udruga imali zajedničko zasjedanje. Kako prenosi The Catholic Herald, nakon projekcije filma ”Šutnja” Scorsese je odgovarao na pitanja iz publike.

“Za mene, glavna priča koju sam htio izraziti svojom umjetnošću jest ona o tome kako trebamo živjeti ono što doista jesmo. I to ima puno veze s ljubavlju, povjerenjem i izdajom”, rekao je Scorsese.

Pitanja iz publike uglavnom su se odnosila na dva njegova filma koja se tiču katoličke vjere u kojoj je američki redatelj talijanskog podrijetla odgojen. To su kontroverzno ”Posljednje Kristovo iskušenje” iz 1988., koje su mnogi ocijenili kao blasfemičnim u prikazu života Isusa Krista te ”Šutnja” prikazana prošle godine.

Iako je ”Šutnju” Crkva ocijenila puno pozitivnije, iako ne bez određenih teoloških dvojbi, sam redatelj je rekao kako su za njega ta dva filma povezana. Ispričao je kako mu je nakon projekcije prvoga filma prišao episkopalni svećenik i darovao mu knjigu japanskog katolika koja je za njega postala opsesijom.

Na njezinu ekranizaciju čekao je skoro trideset godina. Sada ju je uspio realizirati i prošle godine prikazati film koji je, očekivano, u hollywoodskim krugovima prošao nezamijećeno (film je bio nominiran za Oscara samo u kategoriji fotografije, a tu je nagradu i dobio), ali u kritičarskim je bio uglavnom hvaljen.

Film je izazvao i brojne teološke rasprave (o tome više OVDJE i OVDJE), posebice sa svojom porukom u kojoj je apostazija isusovca Rodrigueza (u ključnoj sceni filma on pristaje zgaziti ikonu Isusa kako bi spasio živote svojih vjernika) prikazana kao vrsta jednog “višeg” duhovnog iskustva. Scorsese je jučer ustrajao u tom tumačenju, prikazujući kako je žrtvujući svoju dušu isusovac spasio živote mnogih vjernika.

“To je za njega kao poseban dar, biti pred takvim izazovom. Dana mu je prigoda da uđe duboko u srž vjere i kršćanstva. Naposljetku, on se nema s čim ponositi – niti svojom vjerom niti svojom hrabrošću – i to je čista ispražnjenost od sebe. Kao dar za njega”, rekao je redatelj.

Odgovor na takvo tumačenje čina apostazije u filmu, koji je napisao naš suradnik Hrvoje Juko SJ, možete pročitati OVDJE.

Upitan smatra li da je ”Šutnja” vjernički film, redatelj je odgovorio:

“Naravno. Nema nikakve sumnje u to, barem za mene.”

Kako bilo, riječ je o filmu koji će i dalje izazivati rasprave, jer se ne događa često da vrhunski priznati redatelj radi film o kršćanstvu.

Goran Andrijanić | Bitno.net