Mađari koji su pokrenuli peticiju protiv nove Coca-Coline reklamne kampanje kojom se promovira LGBT pokret uspjeli su postići da se s javnih mjesta uklone plakati koji prikazuju istospolne parove u romantičnim pozama.

Peticija je pokrenuta nakon što je Coca-Cola ranije ovog mjeseca postavila reklame koje prikazuju gay i lezbijske parove kako na sugestivan način dijele svoje piće, uz slogane poput “Ljubav je ljubav” ili “Bez šećera, bez predrasuda”.

Coca-Colina reklamna kampanja pokrenuta je uoči glazbenog festivala Sziget, koji se svake godine održava na sjeveru Mađarske, a privlači stotine tisuća mladih.

Peticiju koja je prikupila preko 40 tisuća potpisa pokrenula je udruga CitizenGO Mađarska, zajedno sa stranicom koja se bavi zagovaranjem za obitelj HazteOir, a u njoj se pozvalo na bojkot Coca-Colinih proizvoda zbog postavljenih reklama.

Tekst peticije, između ostaloga, navodi kako se prije određenih televizijskih programa ističu upozorenja da sadržaj nije namijenjen djeci, upravo kako bi “roditelji mogli prebaciti program”.

“Međutim, tijekom šetnje gradom bit će im nemoguće zaštititi svoju djecu od sadržaja koji nameću homoseksualnost”, stoji u tekstu.

Love is love ❤️

Objavljuje Coca-ColaNedjelja, 4. kolovoza 2019.

Iako je peticija polučila određene rezultate, predstavnica CitizenGO-a u Mađarskoj, Eszter Zaymus, ističe kako još uvijek nije postignuta potpuna pobjeda jer su plakati koji prikazuju homoseksualne parove zamijenjeni plakatima u duginim bojama na kojima piše “Ljubav je ljubav”.

Stoga je Zaymus podržala nastavak bojkota Coca-Cole, budući da kompanija “ne prestaje prikazivati poruke koje promiču homoseksualnost”.

Kampanju promicanja LGBT agende komentirao je i mađarski predsjednik Victor Orban koji je na svom Facebook profilu napisao: “Odbacujem kampanju Coca-Cole. Dok vaši provokativni plakati ne budu uklonjeni iz Mađarske, ja neću piti vaše proizvode. Molim i ostale da tako učine.”

O cijelom se slučaju oglasila i Coca-Cola koja je u službenoj izjavi napisala kako se “Coca-Cola u svom poslovanju zalaže za raznolikost, uključivost i jednakost, te podupire prava u društvu”.

“Kao dugogodišnji podržavatelj LGBTQI zajednice, vjerujemo da svatko ima pravo voljeti osobu koju odabere. Kampanja koja se trenutno provodi u Mađarskoj odražava te vrijednosti”, poručuju iz Coca-Cole.

Ivo Džeba | Bitno.net