Mediji iz Bosne i Hercegovine javljaju kako je talijanski državljanin koji je ovog ljeta optužen za reketarenje hodočasnika u Međugorju, osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao krivnju.

Osoba je optužena zajedno s još četiri sudionika nakon što je višemjesečnom istragom utvrđeno kako su od 2012. do 2014. djelovali kao organizirana kriminalna skupina koja je iznuđivala novac i zlorabila svoj položaj pri izdavanju dozvola za boravak stranaca u BiH.

Kako je u srpnju objavila Hina, žrtve su uglavnom bile državljani Italije, predstavnici nevladinih udruga te poduzetnici koji rade na području Hercegovine, prvenstveno u Međugorju. Članovi organizirane kriminalne skupine navodno su za izdavanje dozvola za boravak u BiH tražili više od 20 tisuća eura.

Smatra se kako je na čelu skupine bio Boris Kordić, šef mostarskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH.

Prema informacijama, članovi skupine osnovali su i tvrtku preko koje su pokušavali preuzeti upravljanje hotelskim kompleksom u vlasništvu talijanskih državljana koje su natjerali da im ga daju u zakup po cijenama višestruko nižim od tržišne.

Ostali članovi skupine izjasnili su se da nisu krivi.

Tino Krvavica | Bitno.net