Mosul: Proslava svetkovine svetog Tome apostola ove je godine bila posebno svečana

Mosul

Foto: Safaa Jameel

Nakon skoro godinu dana od oslobođenja iračkog grada Mosula, umjesto zvuka oružja crkvom svetog Tome apostola konačno je odjekivala pjesma i slavlje. Prvi put nakon povratka u Mosul u ovoj drevnoj crkvi u staroj gradskoj jezgri slavljena je sveta misa na svetkovinu svetog Tome Apostola.

Unatoč sigurnosnim upozorenjima zbog velikih oštećenja, dvadeset kršćanskih obitelji odlučilo je vratiti se u stari grad i obnoviti svoje domove, a potom i crkvu svetog Tome. U tome su im velikodušno pomogli i njihovi muslimanski susjedi pokazavši tako još jednom kako je suživot kršćana i muslimana na Bliskom istoku moguć te kako su i jedni i drugi žrtve terorista.

Obnova crkve mnogim izbjeglim Iračanima koji se još uvijek nisu vratili u svoje domove bio je snažan poticaj i poziv na povratak, premda i dalje postoji strah od skrivenih terorista zloglasnog ISIL-a.

“Nakon odlaska ISIL-a, Irak je zemlja na koljenima koja mora početi ispočetka. U Ninivi se ruševine vide na kilometre: kuće, mostovi, ceste, bolnice i crkve. Malo je toga preživjelo bijes kalifata i mjesece borbe da se iz ruku ISIL-a otme njihovo uporište Mosul i kršćanska sela u dolini. Unatoč tome što je prošlo više mjeseci otkako su cijeli grad Mosul i dolina Ninive oslobođeni od okupacije džihadista, te se u sela vratilo oko 6000 obitelji, još uvijek su mnogi gradovi na tom području praktički prazni, jer se mnogi kršćani boje vratiti u svoje domove. Obnova je spora, mnogo toga još treba napraviti. Bitno je ubrzati radove na obnovi”, kazao je za Radio Vatikan pomoćni bagdadski biskup Basilio Yelda, dok je tijekom nedavnog koncerta za progonjene kršćane održanog u Rimu, kaldejski patrijarh i novoimenovani kardinal Louis Raphael Sako opisujući stanje u Iraku kazao kako je kršćanima na Bliskom istoku potrebno sigurno okruženje gdje bi živjeli dostojanstveno i slobodno kao građani, te naglasio da nije toliko važno biti musliman ili kršćanin koliko je važno biti građanin.

“Potrebno je postići službenu izjavu muslimanskoga svijeta u kojoj će reći da svi imaju ista prava; vjera ostaje na privatnoj razini bez miješanja u politiku. Ne slijediti samo gospodarsku korist ili sigurnu zaradu trgovinom oružja, nego imati na srcu dobro naroda. Rat koji vode velike sile na iračkom teritoriju donio je samo uništenje, sada mora ustupiti mjesto dijalogu”, rekao je patrijarh Louis Raphael Sako.

Podsjetimo, Islamska država osvojila je Mosul u lipnju 2014. godine, a kršćansko stanovništvo moralo je napustiti grad i utočište pronaći u Kirkuku, Erbilu i kurdistanskim selima. Posljednjih deset starijih kršćana iz Ninivske doline, džihadisti su u drugoj polovici 2014. godine preselili u Mosul, a 7. siječnja 2015. godine su ih protjerali jer nisu htjeli zanijekati svoju vjeru. Nakon dva dana provedena na hladnoći u „ničijoj zemlji“ starci su konačno dom pronašli u Kirkuku.

Nakon teških borbi, Mosul je konačno oslobođen 10. srpnja 2017. godine, a unatoč brojnim neizvjesnostima izbjeglo stanovništvo polako se vraća svojim domovima u Ninivskoj dolini. Prema procjenama, u Iraku danas živi manje od 300 tisuća kršćana, dok ih je prije američke intervencije 2003. godine ondje bilo oko milijun i pol.

Pogledajte fotogaleriju

Foto: Safaa Jameel

Miodrag Vojvodić | Bitno.net