OPASAN PRESEDAN

Križ podignut u spomen poginulim vojnicima proglašen neustavnim

Križ opet simbol razdora

Spomenik ima “primarni učinak isticanja religije i pretjerano veže državu s religijom”, izjava je iz presude žalbenog suda sa sjedištem u Richmondu u Virginiji, kojom je neustavnim proglašen dvanaest metarski križ podignut u spomen vojnika poginulih u I. svjetskom ratu.

Križ izrađen od betona i mramora, poznat kao ‘Bladensburški križ’ ili ‘Križ mira’, podignut je u spomen na 49 poginulih muškaraca iz okruga Prince George, a njegovo su postavljanje u potpunosti financirale lokalne obitelji.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Institut First Liberty koji je zastupao Američku legiju u parnici izjavio je kako je ovo “opasan presedan koji potpuno zanemaruje povijest” te se planira žaliti na presudu. Naglasili su i kako ovaj potez “otvara mogućnost uklanjanja i uništavanja veteranskih spomenika u čitavoj Americi”.

Križ je već 2015. ‘bio na sudu’ kada je sudac okružnog suda donio presudu kako križ ne mora biti uklonjen istaknuvši da, iako je riječ o religijskom simbolu, nije riječ o državnom nametanju religije.

Tužbu protiv spomenika podignula je “Američka humanistička udruga” koja predstavlja ateiste i ostale, a razlog tužbi je taj što je spomenik u obliku križa. Pozivali su se na to kako religijski simboli na državnom vlasništvu krše Prvi amandman Ustava.

U izdvojenom mišljenju sudac Roger L. Gregory rekao je kako je križ “uvijek služio kao ratni spomenik te bio ukrašen sekularnim elementima kroz čitavu povijest” te dodao kako je njegova “glavna uporaba bila tijekom proslave Dana sjećanja”.

S obzirom na činjenicu da je križ već 50 godina u državnom vlasništvu te da dosad nije bilo sporova oko njega, “to je snažna indikacija da su razumni promatrači uvidjeli njegovu sekularnu poruku”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 20. listopada 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi