Promarksistički korisnici Twittera iz Španjolske proširili su tom društvenom mrežom zastrašujući poziv na spaljivanje svećenika. Iako je riječ o sadržaju koji očito krši Twitterove standarde protiv govora mržnje, objave s pozivom na nasilje prema svećenicima nisu uklonjene.

Oznaku #FuegoAlClero (spalite kler) proširili su korisnici koji su stali u obranu zakona kojim bi se španjolski obrazovni sustav reformirao na način da bi država upravljala vjeronaukom u školama i ograničila pomoć tisućama katoličkih škola čime bi njihov opstanak bio ugrožen, prenosi Crux.

Spomenutoj oznaci #FuegoAlClero pridružili su se i pozivi na spaljivane crkava jer su, kako kažu neki koji takve objave stavljaju, “jedine crkve koje prosvjetljuju one koje gore”.

Sve do nastanka ovog teksta Twitter nije uklonio tvitove s pozivom na nasilje, iako su tisuće korisnika upozorile da oni krše pravilo usmjereno protiv promicanja “nasilja, uznemiravanja i drugih sličnih oblika ponašanja”.

Protiv zakona koji bi ugrozio privatne škole koje su uglavnom katoličke prošlog tjedna je prosvjedovalo stotine tisuća ljudi. Vlasti tvrde da je želja prosvjednika braniti sustav koji je obilježen “elitizmom i privilegijama”. Napomenimo da oko 30 posto španjolske djece ide upravo u škole koje su ugrožene novim zakonom.

Poziv na palež crkava pojavio se prošle nedjelje i u Poljskoj. Tamo je varšavski ogranak pokreta Strajk Kobiet, koji je organizirao prosvjede protiv odluke Ustavnog suda o zabrani pobačaja na temelju invaliditeta nerođenog djeteta, na svojoj Facebook stranici objavio ilustraciju spaljene crkve uz natpis “Nedjelja. Crkve su otvorene, a kazališta zatvorena. To je žalosni simbol konca ove vlasti”.

Niedziela. Kościoły otwarte, teatry zamknięte.
To żałosny symbol końca tej władzy.
#Wypierdalać do San Escobar.

Grafika: Krzywa Kreska

Objavljuje Warszawski Strajk KobietNedjelja, 22. studenoga 2020.

S obzirom na nedavna iskustva paleži crkava u Čileu, te nasilnog prekidanja misa u Poljskoj, čini se da je prilično tanka granica kada bi se moglo priječi s riječi na djela. Osim toga, upravo zbog toga na društvenim mrežama i postoje pravila o zabrani govora mržnje i poziva na nasilje koja se u ovim slučajevima ne primjenjuju.