Ginekologinja Katarzyna Jachimowicz dobila je spor pred sudom u Norveškoj nakon što je tužila vlasti u gradu Sauheradu koje su joj dale otkaz iz lokalne bolnice jer se pozvala na priziv savjesti i odbila ugraditi jednoj ženi kontraceptivnu spiralu.

Sud u gradu Skienu presudio je kako je otkaz koji je Jachimowicz dobila bio kršenje njezinih ljudskih prava. Ginekologinja, inače poljska državljanka koja radi u Norveškoj, nije željela ugrađivati spirale koje imaju i abortivno djelovanje. Spirala, baš kao i tableta za dan poslije, osim sprječavanja začeća, dakle, kontraceptivnog djelovanja, ima i ono abortivno – sprječava začetom embriju da se ugnijezdi u zid maternice i tako preživi.

Dr. Jachimowicz je prilikom zapošljavanja u bolnici u Sauheradu jasno dala do znanja kako zbog priziva savjesti koji ima kao katolkinja, ne želi ugrađivati spirale. Bolnica tada nije imala problem s tim, a počela ga je imati tek kasnije, pa je 2008. dala otkaz ginekologinji, uz obrazloženje kako je prvotni ugovor s njom potpisan bez jasne punomoći za njihova predstavnika.

Jachimowicz nije željela pristati na kršenje svojih prava i slobodu savjesti te je tužila gradske vlasti koje su vlasnik bolnice. Kasnije je našla posao u medicinskoj struci, ali na psihijatriji, zbog čega je morala proći kroz novu specijalizaciju i tako vratila svoju profesionalnu karijeru nekoliko godina unatrag.

Zbog toga je tražila od pravosuđa da naredi upravi bolnice da je vrate na posao i plate joj odštetu zbog sredstava koje je izgubila zbog potrebe novoga školovanja.

Sada je drugostupanjski sud odlučio da mora biti vraćena na svoje radno mjesto, ali nije naložio vlastima u norveškom gradu da joj plate odštetu, nego samo sudske troškove.

Ona je, prenosi poljski katolički tjednik Gosc Niedzielny koji je pomno pratio cijeli proces, tom odlukom ipak zadovoljna i vidi je kao “nadu da Norveška može poštivati ljudska prava”. Svoju žalbu shvatila je kao borbu ne samo za svoja, nego i prava svih onih liječnika koji se žele pozvati na priziv savjesti, a koji u Norveškoj zbog toga imaju problema.

Inače, na prvoj sudskoj instanci je izgubila, a obrazloženje odluke bilo je, blago rečeno, čudno. Sud je naime, zaključio da ako se muškarci ne susreću sa situacijom u kojoj im netko odbija ugraditi spiralu (?), onda se to ne smije događati ni ženama jer je riječ o “spolnoj diskriminaciji”. Apsurdno obrazloženje presude vjerojatno je povezano sa situacijom u kojoj norveško pravosuđe nisu zanimale biološke zadatosti, nego inzistiranje na “jednakosti”.

Norveški odvjetnik Haakon Bleken koji zastupa Poljakinju rekao je kako je ova presuda vjerojatno jedna od prvih u norveškom pravosuđu u kojoj je dan naglasak na savjest i njezinu slobodu.

“Veni, vidi, Deus vicit” (Dođoh, vidjeh, Bog pobijedi), izjavila je Poljakinja nakon presude. Riječ je o čuvenoj izreci poljskog kralja Jana III. Sobjeskog koju je, tvrdi se, izrekao, parafrazirajući onu izreku Julija Cezara, nakon dobivene bitke pod Bečom 1683. Njegove postrojbe spasile su tada Beč, a tako i dobar dio europske civilizacije od najezde Turaka.

Goran Andrijanić | Bitno.net