Vatikanski stručnjak za misionarsko djelovanje i jedan od ključnih ljudi Crkve u Aziji, kardinal Luis Antonio Tagle u četvrtak je ustanovio kako sada Europa postaje “misijsko područje”, piše Crux.

“Vjera je dar Duha Svetog. Vrlo smo zabrinuti, ne samo za Europu, nego i za čitav svijet, po pitanju evangelizacije”, istaknuo je Tagle, podsjećajući na riječi sv. Pavla kako “nitko ne može reći: ‘Gospodin Isus’ osim u Duhu Svetom”, napominjući da Duh Sveti djeluje i kroz – svjedoke.

Tagle, kojeg je kardinalom 2012. godine proglasio Benedikt XVI., prefekt je Kongregacije za evangelizaciju naroda, a s novinarima je o Europi i Aziji razgovarao u povodu Svjetskog dana misija (24. listopada).

“Iskustvo u Aziji govori nam da, iako je Duh Sveti uvijek velika snaga evangelizacije, trebamo i žive svjedoke. Oni koji svjedoče svojim životom, kvalitetom svojih odnosa, milosrđem za siromašne, svojim životom pronose Evanđelje”, rekao je.

Ključ uspješne evangelizacije, dodaje Tagle, nisu zahtjevni koncepti, jer ih neki isprva neće moći slijediti. Potrebno je početi s “divnim svjedokom”, jer on “otvara vrata vjeri”.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana misija je “Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo”.

“Prvi kršćani ne samo da nisu podlegli napasti zatvaranja u neku elitu, nego su bili privučeni od Gospodina i novog života koji je On nudio poći među narode svjedočiti ono što su vidjeli i čuli: Božje kraljevstvo je blizu. Činili su to s velikodušnošću, zahvalnošću i plemenitošću onih koji siju svjesni da će drugi uživati plodove njihova truda, zalaganja i njihove žrtve”, napisao je papa Franjo u svojoj poruci za Svjetski dan misija.

Iako statistički podaci prikupljeni u predpandemijsko doba, 2019. godine, govore o porastu broja katolika u svijetu za više od petnaest milijuna u odnosu na prethodnu, 2018. godinu, razloga za Tagleovu zabrinutost ne manjka.

Jer, iako je ukupni broj vjernika porastao, to je odraz općeg porasta stanovništva. U relativnim, a ne apsolutnim razmjerima, u Africi se dogodio porast broja katolika za 0.14, u Aziji za 0.02, u Americi za 0.09 posto, dok je u Europi zabilježen pad od 0.05 posto.