Sarah Duh liturgije

Pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, kardinal Robert Sarah, naveo je kako novi liturgijski pokret “raste i postojano napreduje”.

Svoj stav izložio je u predgovoru novog izdanja knjige “Duh liturgije”, jednog od najpoznatijih djela Josepha Ratzingera (Benedikta XVI.), koju je povodom četrdesete obljetnice izdavaštva objavio Ignatius Press.

Nazvavši ovu knjigu „srcem i dušom“ Ratzingerovih nastojanja, kardinal Sarah je napisao kako je Duh liturgije ostvario svoju glavnu ideju koju je autor djela zamislio „potaknuti, na novi način, nešto poput ‘liturgijskog pokreta’“ koji bi vodio prema ispravnom načinu slavljenja liturgije, kako iznutra tako i izvana.

Podsjetivši na riječi Ivana Pavla II. koji je kazao kako je “sakramentalni život osiromašen i vrlo brzo se pretvara u isprazni ritualizam ako nije utemeljen na ozbiljnom poznavanju značenja sakramenata“, afrički kardinal je rekao da isto vrijedi i za liturgiju s kojom su sakramenti neodvojivo povezani.

“Liturgijska kateheza i formacija na svakom nivou ključna je potreba Crkve našeg vremena”, ustvrdio je Sarah, objasnivši kako je to nužan preduvjet uključivanju naših srca, umova i duša u slavljenje liturgije, što je konačni cilj.

Govoreći o tome, podsjetio je i na riječi pape Franje koji je pozvao na „posvećenost čvrstoj i organskoj liturgijskoj inicijaciji i formaciji“, kako klera i posvećenih osoba tako i laika.

Kako bismo bolje razumjeli liturgiju, nužno je, smatra Sarah, da i naše izvanjske liturgijske prakse budu izrazi štovanja svemogućeg Boga. Ti brojni „mali, ali intimni izrazi srca i duše onoga koji uistinu voli i štuje“, pomažu nam i čitav svoj život pretvoriti u „čin klanjanja“.

Pred kraj svog Predgovora, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje, citirajući Ratzingerove riječi, ustvrdio je kako „Crkva stoji i pada s liturgijom“, jer „kada se vjera više ne pokazuje u svojoj punini u crkvenoj liturgiji, kada čovjeka uguše njegove riječi, misli, namjere“, tada vjera gubi „svoje mjesto izražavanja i prebivanja“.

Ivo Džeba | Bitno.net