Kardinal Malcolm Ranijth, nadbiskup grada Colomba, podržao je odluku političkog vodstva Šri Lanke da pogubi vođe narkomafije koji iz zatvora upravljaju kriminalnim organizacijama, prenijeli su inozemni mediji.

Nakon što je predsjednik države Maithripala Sirisena objavio kako je odlučio sprovesti odluke sudova koji su ranije osudili nekoliko vođa narkomafije na smrt, koji unatoč tome što su zatočeni i dalje vode kriminalne poslove, iz svijeta su došle žestoke reakcije. Tako je nekoliko veleposlanika zemalja članica Europske unije vlastima u Šri Lanci zaprijetilo kako će ta azijska država izgubiti povlašteni status u trgovini s EU, ako to učine.

Smrtna kazna u Šri Lanci je zakonita, ali već 42 godine postoji moratorij na nju. Sada predsjednik Sirisena želi taj moratorij ukinuti i smaknuti vješanjem šefove narkomafije. Za otočku državu Šri Lanku krijumčarenje narkotika veliki je problem jer je ona glavna tranzitna točka na nekoliko krijumčarskih lanaca. U siječnju je Šri Lanka uništila skoro tonu kokaina koji je zaplijenila u nekoliko godina.

Kako prenosi stranica Daily Mirror, jedna od najvećih u Šri Lanci, kardinal Ranijth je pružio potporu predsjedniku.

“Podržavamo predsjednikovu odluku da pogubi one koji vode organizirani kriminal dok su u zatvoru, ali isto tako smatramo da se može učiniti i puno više”, rekao je prošli tjedan kardinal i nastavio:

“Prema našim saznanjima, čak i upravitelji i djelatnici zatvora pomažu tim kriminalcima koji organiziraju narkomrežu. Zato smatramo da država treba odmah sprovesti istragu i kazniti sve one za koje se otkrije da potpomažu taj kriminal”, rekao je kardinal.

Podsjetimo – Katolička Crkva je tijekom stoljeća smatrala smrtnu kaznu opravdanom, posebice ističući njezinu svrhu u slučajevima kada je ona osiguravala obranu društva od kriminalaca i pogubnih posljedica njihovih čina. Tijekom nekoliko zadnjih desetljeća odnos Učiteljstva prema smrtnoj kazni se mijenjao u tome što je isticano kako u modernim vremenima postoje drugi načini da se društvo obrani od posljedica kriminala te smrtna kazna gubi svoju najvažniju svrhovitost. U Katekizmu Katoličke Crkve iz 1997. tako piše u članku 2267.:

“Tradicionalni nauk Crkve ne isključuje, pretpostavivši puno utvrđivanje identiteta i odgovornosti okrivljenoga, utjecanje smrtnoj kazni kada je ona jedini mogući put da se efikasno obrani život ljudi od nepravednog napadača. Ako su nekrvna sredstva dovoljna za obranu od nepravednog napadača i da zaštite sigurnost osoba, vlast će se ograničiti na ta sredstva jer ona bolje odgovaraju stvarnim uvjetima općeg dobra i prikladnija su dostojanstvu ljudske osobe. Danas, pak, zbog mogućnosti kojima država raspolaže da efikasno suzbija zlodjelo tako da učini neškodljivim onoga koji ga je počinio tako da mu ne onemogući mogućnost iskupljenja, slučajevi apsolutne nužnosti smrtne osude krivca su ‘jako rijetki, ako ne naprosto praktički nepostojeći’.”

Citat iz članka o “jako rijetkim slučajevima” dolazi iz enciklike Evangelium vitae (1995.) sv. Ivana Pavla II., pape koji je ustao protiv smrtne kazne i utjecao na stanovitu reformulaciju odnosa Učiteljstva prema njoj.

Stajalište kardinala Ranijtha, dakle, ipak je utemeljeno u Učiteljstvu onakvome kakvo je sada, jer je, po svemu sudeći, riječ o njegovoj procjeni da je u ovom slučaju riječ o katekizmom definiranoj “apsolutnoj nužnosti smrtne osude krivca”. Pri tome kardinal i poziva na borbu protiv čimbenika koji tu nužnost stvara – korumpiranost zatvorskog sustava koja čini mogućom da kriminalci iz zatvora vode poslove koji uništavaju stotine tisuća, ako ne i milijune ljudskih života na razne načine.

Podsjetimo, papa je Franjo nedavno pozvao na promišljanje o mogućoj promjeni službenog stava Crkve o tome pitanju i zauzimanje stajališta o potpunoj neprihvatljivosti smrtne kazne.

Goran Andrijanić | Bitno.net