Uvijek moramo voditi dijalog, jer uvijek postoji mogućnost da u dijalogu možemo promijeniti stvari, naglasio je papa Franjo prošloga tjedna na povratku u Rim iz Kazahstana. Tom je prilikom govorio i o diplomatskoj misiji Svete Stolice, posebno u vezi s ratom u Ukrajini.

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, ponudio je daljnji dokaz tog vodećeg načela u četvrtak kada se sastao sa Sergejem Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova. Susret se dogodio na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održava u New Yorku.

Među ostalim aktivnostima, kardinal je u srijedu govorio i na 10. sastanku Prijatelja CTBT-a (skraćenica za Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih pokusa), skupine osnovane 2002. godine, a sastoji se od Australije, Kanade, Finske, Njemačke, Japana i Nizozemske.

Tom je prigodom državni tajnik ponovno potvrdio da dok rastu globalne napetosti i čujemo retoriku prijetnje uporabe nuklearnog oružja, važnije je nego ikada staviti na snagu sporazum o zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

Izjava kardinala Parolina odražava mnoge apele pape Franje na razoružanje i potrebu da se zaustavi trgovina oružjem.

U srijedu je na općoj audijenciji papa Franjo ponovio svoju blizinu i potporu ukrajinskom narodu kojeg je nazvao „plemenitim i mučeničkim“. Također je istaknuo kako u tom „tragičnom ratu“ neki ljudi „razmišljaju o nuklearnom oružju“, nazivajući to „ludilom“.

Papa je s nazočnima podijelio i priču o kardinalu Konradu Krajewskom, papinskom milostinjaru, koji se nedavno vratio sa svojeg četvrtog putovanja u Ukrajinu. Papa Franjo je tada izrazio svoju duboku tugu nakon što je čuo o bolimo toga naroda, o „djelima divljaštva, monstruoznostima, pronađenim mrtvim tijelima s vidljivim tragovima mučenja“.

Na prošlotjednom nagovoru na molitvi Anđeoskog pozdravljenja, Sveti je Otac podsjetio pa da je „mir moguć kada oružje utihne, a dijalog počne!“