Njemački kardinal Walter Kasper upozorio je da Sinodalni put u njegovoj zemlji riskira “slomiti vrat” ako se ne obazre na prigovore sve većeg broja biskupa diljem svijeta.

Kasper je prošle nedjelje održao govor u okviru online događaja kojeg je organizirala inicijativa Neuer Anfang koja kritički gleda na zbivanja oko Sinodalnog puta.

Podsjetimo, u travnju je više od stotinu biskupa i kardinala iz cijeloga svijeta potpisalo otvoreno bratsko pismo njemačkim biskupima upozoravajući ih da bi promjene koje se nastoje uvesti u Crkvi u Njemačkoj mogle dovesti do šizme.

Svoje kritike na Sinodalni put ranije su uputili predstavnici Nordijske biskupske konferencije, kao i predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki.

Kao “istočni grijeh” Sinodalnog puta Kasper je prepoznao ignoriranje Papinog pisma koje je Sveti Otac uputio vjernicima u Njemačkoj.

“Istočni grijeh Sinodalnog puta jest što je odmah na početku više manje stavio sa strane Papino pismo i njegov prijedlog da se počne od evanđelja i od temeljnog poslanja evangelizacije te prihvatio ideju vlastitog puta s djelomično različitim kriterijima” kazao je Kasper.

“Nije dovoljno pokazati dobru volju. Ne poričem je nikom. Ali nečija dobra namjera je često u suprotnosti s onime što je ispravno. Stvar je u istini evanđelja, u bivanju vjernim evanđelju. To je upravo ono što je svaki biskup obećao na svojem biskupskom ređenju”, kazao je njemački kardinal.

Podsjetimo, nedavno je papa Franjo urednicima isusovačkih časopisa u Europi kazao kako je predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, biskupu Georgu Bätzingu, rekao da Njemačkoj ne treba “nova Evangelička Crkva”.

Kasper se osvrnuo i na činjenicu da su pojedini njemački biskupi, uključujući Bätzinga potpisali tzv. Frankfurtsku deklaraciju u kojoj su se potpisnici obvezali na provođenje odluka donesenih na Sinodalnom putu, iako je više puta istaknuto da Sinodalni put nema ovlast samostalno odlučivati o pojedinim pitanjima.

“Samo zamislite civilnog službenika koji dopušta da ga se imenuje, a zatim odbacuje svoje legalne obveze”, kazao je njemački kardinal. “Zasigurno bi se suočio s postupkom u okviru prava koje uređuje postupanje javnih djelatnika. Naposljetku, takvo samoopredjeljenje bilo bi jednako kolektivnoj ostavci biskupa. Ustavno gledano, cijela stvar bi se mogla nazvati pučem, tj. pokušajem državnog udara.”