Njemački kardinal Walter Brandmüller iznio je prijedlog da se pravo glasa na konklavama ograniči na kardinale koji žive u Rimu, prenosi Crux.

U govoru kojeg je održao na sastanku kardinala koji se održao ovoga tjedna Brandmüller je ustvrdio kako kardinali koji dolaze iz drugih mjesta nemaju iskustva s Rimskom kurijom niti se međusobno poznaju što ih čini izloženim lobijima koji nastoje progurati pojedinog kandidata.

“Trebalo bi ozbiljno razmisliti o ograničavanju prava glasa u konklavi, primjerice na kardinale s prebivalištem u Rimu, dok bi ostali mogli dijeliti ‘status’ kardinala starijih od osamdeset godina”, rekao je njemački kardinal.

Povećanje broja kardinala s pravom glasa na konklavama dogodilo se u vrijeme pontifikata Pavla VI. čime su kardinale dobile zemlje koje ih ranije nisu imale.

“Neizbježna je posljedica bila da su stvoreni kardinali koji nisu imali iskustva s Rimskom kurijom, a time ni s problemima pastoralnog upravljanja sveopćom Crkvom”, smatra Brandmüller.

Njemački kardinal je poznat i kao kritičar pape Franje, a bio je i jedan od četiri autora pet pitanja nazvanih dubia koja su upućena Svetom Ocu u svrha razjašnjenja osmog poglavlja pobudnice Amoris Laetitia.

U nedavnom razgovoru objavljenom na blogu talijanskog novinara Sandra Magistera, Brandmüller je izrazio žaljenje zbog nedovoljne uključenosti Kardinalskog zbora u život Crkve podsjetivši da njegova zadaća nije samo izabrati papu nego i savjetovati ga u važnim pitanjima.

„Danas postoji potreba naglasiti pravo i dužnost kardinala da se jasno i otvoreno izraze upravo kada se radi o istinama vjere i morala, općeg dobra Crkve”, kaže Brandmüller.

Spomenuvši drevni obred latinskog naziva aperitio oris (otvaranje usta) koji je podrazumijevao dužnost “iskrenog izražavanja vlastitog mišljenja i savjeta, posebice tijekom konzistorija”, njemački kardinal je ustvrdio kako je on danas zamijenjen “neobičnom šutnjom”.

Za to je djelomično okrivio promjene u formi posljednjih konzistorija nazvavši ih “posve beskorisnim procedurama” koje su utjecale na to da su konzistoriji završavali “bez ikakvog oblika dijaloga”.

“Primat Petrova nasljednika, međutim, ni na koji način ne isključuje bratski dijalog s kardinalima, koji su dužni marljivo surađivati s rimskim prvosvećenikom”, rekao je njemački kardinal. „Što su problemi pastoralnog upravljanja ozbiljniji i hitniji, to je nužniji angažman Kardinalskog zbora.”