Kako prenosi zaklada Pomoć Crkvi u potrebi (ACN), oko tri tisuće obitelji ovoga će se mjeseca vratiti u Ninivsku dolinu i grad Karakoš.

Želja i odlučnost iračkih kršćana za povratkom na svoja ognjišta zatekla je lokalne vlasti koje nastoje što prije obnoviti škole kako bi djeca mogla pohađati nastavu.

Pomoć Crkvi u potrebi izvijestila je kako se od oslobađanja Ninivske doline u Karakoš vratilo pet tisuća kršćana, što je nažalost samo mali dio od oko 50 tisuća koliko ih je do kolovoza 2014. godine živjelo u ovom iračkom gradu.

Koordinator za povratak izbjeglih kršćana o. Andrej Halemba kazao je kako iračka vlada potiče i ohrabruje povratak prognanog stanovništva, te im nastoji osigurati posao u javnom sektoru. Ipak, zbog nedostatka financijskih sredstava obnova uništene infrastrukture sporo napreduje što, naravno, obeshrabruje mnoge izbjegle kršćane.

Do sada je obnovljeno oko tisuću kuća, no obnovu čeka još 12 tisuća domova. U njihovu obnovu uključile su se sve kršćanske Crkve u Iraku kako bi se izbjeglim kršćanima omogućio povratak. Procjenjuje se kako će obnova uništenih kuća iznositi više od 200 milijuna eura.

Svoju pomoć obećala je i američka dobrotvorna katolička organizacija Kolumbovi vitezovi koja će iračkim obiteljima poslati oko dva milijuna američkih dolara.

– Teroristi su oskvrnuli crkve i grobove, te opljačkali kuće. Mi se želimo pobrinuti da se stotine kršćanskih obitelji, prognanih iz svojih domova, mogu vratiti… te pomoći u izgradnji pluralne budućnosti Iraka – kazao je Carl Anderson, čelnik Kolumbovih vitezova.

Njihovu velikodušnost i osjetljivost za kršćane Bliskog istoka pohvalio je i papa Franjo ističući da Kršćanski fond za pomoć izbjeglicama predstavlja rječit znak odlučne predanosti njihove organizacije solidarnosti i zajedništvu s kršćanskom braćom i sestrama.

Prema procjenama, u Iraku danas živi manje od 300 tisuća kršćana, dok ih je prije američke intervencije 2003. godine ondje bilo oko milijun i pol.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net