Bračni par iz Irske odlučio je tužiti kliniku u Dublinu pod optužbom da su ih njezini liječnici na temelju pogrešne analize o anomaliji fetusa nagovorili na pobačaj.

Slučaj bi se pred irskim sudom trebao naći 22. lipnja, a osim privatne klinike Merrion Fetal Health u koju je trudnica odlazila na preglede pred sudom će se naći i pet njezinih djelatnika te laboratorij u kojem su provođeni prenatalni testovi koji su se pokazali pogrešnima.

Prema pisanju Irish Timesa, žena tvrdi da se 21. veljače 2019. u 12. tjednu trudnoće podvrgnula medicinskim pretragama. Tjedan dana nakon toga rečeno joj je da je DNA testom utvrđena trisomija 18, kromosomsko stanje poznato kao Edwardsov sindrom.

Zatim joj je, prema njezinim navodima, savjetovano da se podvrgne prenatalnom testu poznatom kao biopsija korionskih resica (CVS) kojim se uzima uzorak posteljice, a koji je navodno potvrdio trisomiju 18.

Žena tvrdi da joj je medicinski stručnjak iz bolnice kazao da neće roditi živo dijete te da nije potrebno čekati rezultate analize kariotipa kojom se kromosomi ispituju na genetske poremećaje. Kao rezultat svega navedenog, 14. ožujka 2019. izvršen je pobačaj.

Kasnije je žena koja tuži bolnicu dobila rezultate analiza kariotipa koji su pokazali da njezino dijete nije imalo trisomiju 18 te da je bila riječ o zdravom dječaku.

Nesuglasje među rezultatima testiranja iz klinike objašnjavaju medicinskim fenomenom o kojem su tuženici imali malo ili nimalo znanja te odbacuju sve optužbe.

Pobačaj je bilo moguće izvršiti jer su se na referendumu 25. svibnja 2018. Irci sa 66,4% glasova za i 33,6% protiv izjasnili za legalizaciju pobačaja. U prvoj godini nakon legalizacije u cijeloj je zemlji učinjeno 6666 medicinski induciranih prekida trudnoće.

Što se tiče crkvenog stajališta o prenatalnoj dijagnostici u dokumentu Kongregacija za nauk vjere Donum Vitae objavljenom 1987., istaknuto je da je prenatalna dijagnostika dopuštena ako “poštuje život, nepovredivost zametka i ljudskog ploda te ako smjera njegovoj individualnoj zaštiti ili liječenju”.

“Takva je dijagnostika dopuštena ako, uz pristanak i dobru obaviještenost roditelja, primijeni takve metode koje čuvaju život te nepovredivost zametka i njegove majke, ne dovodeći ih u nerazmjernu opasnost”, stoji dalje u dokumentu.

S druge strane, prenatalna dijagnostika je “u teškom sukobu s moralnim zakonom kad, ovisno o svojim nalazima, računa s mogućnošću izazivanja pobačaja”.

Dokument stoga ističe kako bi osoba “koja bi zatražila dijagnozu s jasnom namjerom da u slučaju nalaza kojim se potvrđuje postojanje malformacije ili neke anomalije izvede pobačaj” učinila “teško nedopušteno djelo”.