SUĐENJE JE ZAPOČELO

Hong Kong: Ne optuže li ga prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, kardinal Zen može izbjeći zatvorsku kaznu

Optuženici još nisu optuženi prema hongkonškom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji uvelike kriminalizira „pobunu“ i „dosluh sa stranim silama“, što bi nosilo mnogo strože kazne.

Matija Štahan/IKA
Foto: Tyrone Siu/Reuters

Foto: Tyrone Siu/Reuters

Suđenje umirovljenom nadbiskupu Hong Konga kardinalu Josephu Zenu započelo je u ponedjeljak 26. rujna na sudu West Kowloon u Hong Kongu, izvijestila je CNA.

90-godišnji kardinal stigao je pred sud uz pomoć štapa za hodanje. Njemu i još petorici osuđenih suđeno je jer nisu ispravno registrirali Fond za humanitarnu pomoć 612 između 2019. i 2021. godine. Kardinal je uhićen u svibnju zajedno s drugim demokratskim aktivistima u skladu sa strogim hongkonškim zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Kardinal je, uz jamčevinu, izašao iz zatvora početkom svibnja.

Prvog dana suđenja, tužiteljstvo je reklo da je navedeni fond prikupio ukupno 34,4 milijuna dolara i iskoristio dio prikupljenih sredstava za financiranje „političkih aktivnosti i nedobrotvornih događaja“, poput donacija prosvjedničkim skupinama, izvijestio je AFP.

Obrana je tvrdila da to nije relevantno u kontekstu optužbe za neispravnu prijavu fonda. Odvjetnici optuženih prethodno su rekli da imaju pravo na udruživanje prema Osnovnom zakonu Hong Konga – pravnom okviru stvorenom kada je Velika Britanija predala Hong Kong Kini 1997. godine.

Optuženici još nisu optuženi prema hongkonškom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji uvelike kriminalizira „pobunu“ i „dosluh sa stranim silama“, što bi nosilo mnogo strože kazne.

Budu li osuđeni prema trenutnoj optužnici, kardinal Zen i ostali optuženici mogli bi se suočiti s novčanom kaznom od oko 1200 dolara, ali ne i onom zatvorskom. Očekuje se da će suđenje kardinalu Zenu, odgođeno za tjedan dana nakon što je predsjedavajući sudac bio pozitivan na Covid-19, završiti u studenome, navodi AFP, a prenosi CNA.

Podsjetimo, kardinal Zen iza sebe ima višegodišnju povijest kritiziranja Pekinga i komunističkih vlasti, a osobito njihovog odnosa prema katolicima. Također, više je puta žestoko kritizirao Sporazum Svete Stolice s Kinom o imenovanju katoličkih biskupa, nazvavši ga korakom prema uništenju Crkve u toj zemlji.

“Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam”, rekao je Zen 2020. godine.

Objavljeno: 27. rujna 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.