Papa Franjo u nedjelju će započeti svoj trodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sudjelovati na Međunarodnom međureligijskom susretu o “Ljudskom bratstvu”. Njegov posjet, koji je u svjetskim medijima već proglašen „povijesnim“, u razgovoru za NCR komentirao je poznati egipatski isusovac i stručnjak za islam o. Henri Boulad, te naglasio kako posjet može biti „korak naprijed u kršćansko-muslimanskim odnosima“, ako će Papa progovoriti i o osjetljivim pitanjima kao što su otpad od vjere koji je u islamu kažnjiv smrću, status građana drugog reda koji imaju nemuslimanski stanovnici, položaj žena, odnos UAE-a prema islamskom terorizmu, a posebno Muslimanskom bratstvu i ISIL-u, te pitanje pomoći muslimanskim migrantima.

Govoreći o posljednjem pitanju, o. Boulad je upozorio kako Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i Saudijska Arabija, posjeduju golemo bogatstvo, koje bi morali i trebali upotrijebiti za pomoć migrantima.

„Očekujem od Pape da potakne arapske muslimanske države na preuzimanje odgovornosti prema svojoj muslimanskoj braći koja žele emigrirati, te ih prihvate. Time bi ih poštedjeli kulturnog šoka zbog integracije u Europi. Nečuveno je da ove zaljevske države odbijaju otvoriti svoja vrata Sirijcima i Iračanima dok ih puno siromašnije, susjedne zemlje poput Libanona, Jordana, Turske i Egipta prihvaćaju“, kazao je o. Boulad.

Na pitanje pomažu li uopće kršćanima ovakvi posjeti muslimanskim zemljama, egipatski isusovac odgovorio je kako oni zasigurno ne mogu odmoći, te da predstavljaju „zlatnu priliku za iskreno postavljanje gorućih pitanja i traženje konkretnih odgovora“.

„Ovaj posjet mogao bi ohrabriti Ujedinjene Arapske Emirate na otvaranje liberalnijem islamu. Papa bi trebao naglasiti da su oni, po svojoj otvorenosti prema kršćanima, na pravom putu prema suvremenosti i ljudskim pravima“, kazao je o. Boulad, te spomenuo inicijative koje potvrđuju pozitivan razvoj kršćansko-muslimanskih odnosa u Emiratima: izgradnju maronitske crkve u Keserwanu koju je financirao Katar, gradnju katedrale u Bahrainu, te posvetu katedrale sv. Ilije u Adu Dhabiju.

Ipak, unatoč pozitivnim pomacima, u Emiratima je i dalje na snazi zakon prema kojemu muslimani ne smiju promijeniti vjeru, budući da je otpad od islama kažnjiv smrtnom kaznom.

U posljednjem dijelu razgovora o. Boulad bio je dosta kritičan prema načinu na koji papa Franjo doživljava i nastupa prema islamu, rekavši kako je njegov stil „prenaivan i anđeoski“.

„Njegova podrška masovnim migracijama u Europu, većinom iz muslimanskih zemalja, pokazuje kako je izgubio iz vida ozbiljne društvene probleme koji će izbiti: neintegracija/neasimilacija muslimana u zemljama domaćinima, nekompatibilnost islama i ljudskih prava, sekularizam, sloboda i jednakost, a da ne spominjemo kontradikcije u Papinim izjavama. S jedne strane on od država domaćina traži poštovanje prema kulturama migranata, njihovih tradicija i islamskog pogleda na svijet, a s druge strane poziva muslimane na integraciju i poštivanje zakona država koje ih primaju. Vrlo je teško pomiriti ta dva suprotstavljena pogleda, budući da muslimani smatraju da je šerijatski zakon iznad svih zakona sekularnih europskih država“, primijetio je o. Boulad, upozorivši kako će ovaj problem postajati sve veći i veći.

Osim toga, o. Boulad smatra kako papa Franjo ignorira povijest muslimanskih osvajanja i društvene probleme koje je u Europu donio politički islam.

„To dovodi u opasnost europske identitete, njihove tradicije i judeo-kršćanske korijene“, kazao je o. Boulad, te ipak izrazio nadu kako će Papin posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima pomoći islamu da „iziđe iz aktualnog sukoba s modernim svijetom“, a sve zahvaljujući dijalogu i pronalaženju temeljnih vrijednosti i načela oko kojih treba postići konsenzus.

Napominjemo kako smo prije dvije godine, uoči Papina posjeta Egiptu, objavili prijevod vrlo zanimljivog razgovora s o. Henrijem Bouladom za L’Osservatore Romano koji možete pročitati na ovom linku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net