Lakše je razbiti atom nego predrasudu, izreka je koja se pripisuje poznatom fizičaru Albertu Einsteinu, a jedna od predrasuda našega vremena jest i ona vezana uz djecu oboljelu od virusa stanične imunodeficijencije, odnosno HIV-a, koja zbog svojeg zdravstvenog stanja vrlo često bivaju odbačena od okoline. Dovoljno je sjetiti se slučaja HIV pozitivnih djevojčica Ele i Nine koje su zbog nerazumijevanja i straha sa svojom udomiteljskom obitelji morale “lutati” Hrvatskom u potrazi za sredinom koja će ih prihvatiti.

U borbu protiv odbacivanja i diskriminacije djece oboljele od HIV-a uključile su se i Franjevačke sestre misionarke od Isusa koje u svojoj kući u Santiago de Chileu nastoje pomoći malenim pacijentima.

– Kad gledate dijete, vrlo je lako u njemu vidjeti Kristovo lice. Dijete nas samo po sebi nadahnjuje na nježnost, zaštitu i ljubav – kaže sestra Nora, ravnateljica doma za djecu oboljelu od HIV-a koji od 1994. godine djeluje u sklopu Zaklade svete Klare.

– Nasuprot krivim pretpostavkama, ne razviju svi oboljeli od HIV-a sindrom stečenog nedostatka imuniteta, odnosno AIDS – objašnjava sestra Nora, naglašavajući kako je pogrešno reći da djeca boluju od AIDS-a. Podsjetimo kako se virus HIV-a može prenijeti isključivo spolnim putem, izravnim unosom zaražene krvi ili vertikalnim prijenosom sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja.

Ove čileanske redovnice nastoje učiniti sve što mogu kako bi spriječile razvijanje AIDS-a ili ga, ukoliko se razvije, držali po kontrolom. Premda za sada nema lijeka za HIV, postoje različiti tretmani koji usporavaju razvoj bolesti i djeci omogućuju koliko-toliko normalan život.

Zahvaljujući brojnim donatorima, Dom svete Klare trenutno skrbi za 60 obitelji, a u domu boravi sedamnaestero djece. Od 2008. godine petero je djece kroz postupak posvajanja pronašlo novu obitelj.

Sestra Nora nada se kako će djeca imati sretan život, kako će ih društvo prihvatiti i dati im priliku za život koju njihovi roditelji nisu imali, te kako neće trpjeti diskriminaciju zbog neznanja.

Na kraju spomenimo kako prema procjenama Svete Stolice više od jedne četvrtine osoba zaraženih HIV-om/AIDS-om diljem svijeta prima pomoć putem ustanova i organizacija u krilu Katoličke Crkve. Preko tisuću katoličkih bolnica i oko pet tisuća klinika samo u Africi, gdje je ova bolest najraširenija, brine o oboljelima, a postoji više od 800 katoličkih sirotišta u kojima su smještena djeca oboljela od side. Preko 40% oboljelih stanovnika Afrike zdravstvenu skrb dobiva u katoličkim ustanovama, a u cijelom svijetu katoličke bolnice i medicinske ustanove skrbe za više od 25% pacijenata zaraženih HIV-om/AIDS-om.

Odbacujući lažna rješenja u prevenciji ove “kuge modernoga doba” pozivom na apstinenciju prije braka i vjernost u braku, te svakodnevnom, bezrezervnom brigom za oboljele, Katolička Crkva, unatoč brojnim neopravdanim kritikama, predstavlja i ostaje primjer cjelovite i autentične ljubavi prema oboljelima od HIV-a/AIDS-a.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net